Noah Korevaar
Noah Korevaar Gesponsord 4 okt 2018

Dit is waarom de Dyson V10 de iPhone XS onder de stofzuigers is

In elke industrie zien we door de jaren heen steeds nieuwe technologische ontwikkelingen verschijnen, om de producten telkens sneller, krachtiger en efficiënter te maken. Als we de smartphone-wereld vergelijken met die van de stofzuigers, zien we dat er verrassend veel overeenkomsten zijn. We duiken terug in de geschiedenis van de smartphone en bekijken hoe één van de meest geavanceerde smartphones op het moment, de iPhone XS, zijn tegenhanger vindt in de wereld van de stofzuigers.

Van grottekeningen naar de mobiele telefoon

Mensen lijken altijd al de behoefte te hebben gehad om met elkaar te communiceren. Zo hebben we door de geschiedenis heen, op chronologische volgorde, gecommuniceerd met grottekeningen, rooksignalen, brieven, radiosignalen en de telegram, totdat we op een gegeven moment de telefoon hadden. De eerste telefoons waren echt gigantische apparaten, die je niet even met je mee kon nemen. Van de vaste telefoon gingen we in de jaren negentig eerst over naar een semi-mobiel netwerk, genaamd Greenpoint. Sinds 1993, toen we in Nederland eindelijk een gsm-netwerk hadden, gingen mensen massaal aan de mobiele telefoons, welke ook daadwerkelijk mobiel genoeg waren om mee rond te lopen.

Trilfunctie en mobiel internet

Maar, die mobiele telefoons waren natuurlijk niet alles en toch nog redelijk beperkt. Er was behoefte aan meer, en er werden dan ook steeds meer functies toegevoegd. In 1997 verscheen de eerste mobiele telefoon met de naam smartphone en een touchscreen. Vervolgens kregen we in 1998 de trilfunctie en in 2003 werden daar mobiel internet, sms, fotografie en video opnames aan toegevoegd.

Ericsson Smart Phone 1997

Opkomst van de iPhone

Het belangrijkste jaar voor de ontwikkeling van wat we nu de smartphone noemen, was waarschijnlijk 2007. Toen Apple in januari van dat jaar de allereerste iPhone aankondigde. In November kwam het toestel naar Europa, waar het voor een ware revolutie in de industrie zorgde. Het toestel kwam met een touchscreen, YouTube-speler en een 2 megapixel camera. De iPhone is het product dat Apple écht groot heeft gemaakt. Steeds meer mensen liepen rond met het mini-computertje.

eerste iPhone

Google en Android

Het jaar daarop kwam Google met haar antwoord op de iPhone en werd het besturingssysteem Android gelanceerd. Onder andere Samsung, Sony en HTC gingen met Android aan de slag en doorgaans waren dat goedkopere toestellen dan de iPhone. Daar lijkt tot nu toe niks aan veranderd te zijn en zeker dit jaar niet met de nieuwe iPhone XS en iPhone XS Max.

Langere batterijlevensduur en draadloos opladen

Door de jaren heen gingen de smartphones van grote lompe toestellen, naar steeds kleinere modellen en tegenwoordig lijken de telefoons juist weer groter te worden. Wel worden ze steeds dunner. Iets wat ook steeds meer de focus heeft is de batterijlevensduur. We willen het liefst zo weinig mogelijk opladen en, als dat dan toch moet gebeuren, willen we dat ook liever draadloos doen als het kan. Op het moment is draadloos opladen helaas nog niet even snel, als je toestel aansluiten op het stroomnetwerk, en draadloos is daarbij nog niet echt draadloos.

iPhone XS met de A12 Bionic chip

Op het moment is de iPhone XS één van de meest geavanceerde modellen op de markt. De smartphone is uitgerust met Apple’s nieuwe A12 Bionic chip, die dusdanig efficiënt is dat de batterij van de smartphone een stuk langer meegaat. En, waar de A11 Bionic met zijn neural engine maar zo’n 600 miljoen handelingen tegelijkertijd kon uitvoeren, is dit bij de A12 verhoogd naar 5 biljoen.

iPhone XS

Vergelijking met Dyson V10

Als we dit vergelijken met de meest geavanceerde stofzuiger op de markt, de Dyson V10, zien we dat ook Dyson met dezelfde soort ontwikkelingen bezig is geweest. Waar de kracht van een smartphone de processor is, is dat bij een stofzuiger de motor. Voor de motor van de V10 heeft Dyson inspiratie opgedaan uit de ruimtevaart. En, is het ze gelukt om een dusdanig krachtige motor te maken, dat je echt geen snoer meer nodig hebt om het apparaat te poweren, aangezien het apparaat even krachtig is als een bedrade stofzuiger. Ook in de smartphone-wereld zien we dat de draadloze trend steeds verder doorzet.

Dyson Cyclone V10 review

Een uur lang stofzuigen

Een reden dat veel mensen niet aan de slag willen met een steelstofzuiger, is dat de accu vaak niet al te lang meegaat en dat hij daarbij na een tijdje steeds minder goed gaat presteren. Dat maakt de Dyson V10 zo bijzonder. Met een volle batterij kun je namelijk een heel uur lang stofzuigen, wat voor de meeste huishoudens genoeg is. Daarnaast zou de accu ook goed blijven presteren. Aan de andere kant is het niet echt nodig om een heel uur lang te gaan stofzuigen, aangezien je je stofzuig werkzaamheden makkelijk opdelen in korte sessies dankzij het ontbreken van dat vervelende snoer.

Hoewel we het tegenwoordig voor lief nemen dat we gewoon even een stofzuiger kunnen pakken om schoon te maken, heeft de stofzuiger een lange weg afgelegd om te komen tot waar we nu zijn. Dit is hoe we zijn gekomen van een simpele bezem tot de geavanceerde Dyson V10, waar we tegenwoordig mee aan de slag kunnen.

In samenwerking met Dyson

Reageer op artikel:
Dit is waarom de Dyson V10 de iPhone XS onder de stofzuigers is
Sluiten