Jelle van Es
Jelle van Es Uncategorized 5 okt 2018

De evolutie van stofzuigers en pc’s: van groot blok naar de krachtige en flexibele Dyson V10

De afgelopen 50 jaar hebben ons heel wat technologische veranderingen geschonken. Waar je vroeger al je informatie kreeg via de krant of het journaal, kun je vandaag de dag je smartphone of laptop pakken om op de hoogte te blijven. Op het gebied van de pc begonnen we met enorme units en hebben we nu laptops van minder dan een kilo. Wat dat betreft is de link met stofzuigers best goed te maken. Daar had je eerst logge apparaten en heb je tegenwoordig met de Dyson V10 een stofzuiger die licht van gewicht en draadloos is. Een review van dit sterk stukje techniek vind je hier. Zo ontwikkelde de pc-markt zich.

Pc’s ter grootte van een vliegtuig

De eerste generatie pc’s waren enorm. Het waren units die eigenlijk met een vliegtuig vervoerd moesten worden om van de ene plek naar de andere te komen. En, echt heel erg veel kon je er nog niet mee. De onderstaande afbeelding laat een harde schijf zien van IBM. Het enorme ding woog een dikke 900 kilo, maar was wel uitgerust met maar liefst 5 MB opslag. Dit was in 1956. Inmiddels is een beetje mooie foto, die je met je smartphone maakt, al 5 MB groot.

Consumentenpc’s voor tekstverwerking

Van het jaar 1956 nemen we een sprong naar de jaren tachtig, waar Intel en IBM diverse consumentenpc’s op de markt brachten. Met het besturingsprogramma MS-DOS was het mogelijk om verschillende dingen te doen. Denk daarbij aan het schrijven van teksten via een tekstverwerker en die vervolgens uit te printen, wat ideaal was voor werkstukken. Ook kon je je administratie heel goed bijhouden op zo’n pc en andere kleine handigheden.

oude pc

Het spelen van games

Net zoals in de meeste technologische gebieden, is de pc-markt er ook één met constante vooruitstrevende innovatie. De eerste generatie aan consumentenpc’s werden snel uitgebreid, waardoor er steeds meer mogelijk was. Dankzij meer rekenkracht, en later ook de introductie van graphic cards, was het mogelijk om hoogwaardige games te spelen. Zeker in combinatie met de muis om alles op een pc aan te klikken, kon je zodoende strategische games zoals Dune 2, en later Command & Conquer, spelen.

Wijzer worden via het internet

De volgende stap werd gemaakt met de introductie van het internet. Via een modem was het mogelijk om verbinding te maken en op die manier informatie op te zoeken. Destijds betaalde je voor de toegang per minuut, waardoor te lang browsen er voor zorgde dat je een enorme telefoonrekening kreeg. Maar, met de introductie van deze functie is de wereld zoals we die kenden compleet veranderd.

Van het thuiskantoor naar de bank

Voor je pc-werkzaamheden was je eigenlijk altijd aangewezen op de werkkamer, waar een grote monitor en een computerkast stonden. Een andere grootse innovatie in de computerwereld was de komst van de laptop. In eerste instantie waren deze nog best groot, en gingen ze niet lang mee. Langzaam maar zeker werden de batterijen beter en lichter, waardoor ze steeds meer een waardig alternatief werden voor de traditionele pc.

laptop

Altijd en overal

Inmiddels zijn we aangekomen op het punt dat je met een laptop eigenlijk altijd en overal hetzelfde kunt doen als wat je op de oude pc kon en nog veel meer. Ze zijn tegenwoordig krachtig genoeg om toffe games op te spelen, terwijl ze qua batterij lang genoeg meegaan om tijdens een vliegreis je belangrijkste werkzaamheden te blijven doen. Ook hoef je niet langer meer gebruik te maken van een ouderwetse UTP-kabel voor een internetverbinding. Alles gaat tegenwoordig draadloos via Wifi.

Dell XPS

Draadloos en krachtig

Wat dat betreft is de vergelijking met de Dyson V10 eigenlijk heel logisch. Als je kijkt naar de geschiedenis van de stofzuiger, dan begon dat met de ouderwetse bezem. Vervolgens kreeg je een enorm grote stofzuiger en die werden steeds kleiner en handiger. Met de Dyson V10 heb je nu een lichtgewicht stofzuiger die draadloos is. Terwijl hij minstens zo krachtig is als een gewone stofzuiger. Bovendien verliest de Dyson V10 geen zuigkracht, waardoor je hem heel erg lang kunt gebruiken.

Net als met een laptop, kun je de Dyson V10 overal gebruiken. Natuurlijk, de vloer zal nog altijd het meest voor de hand liggende element zijn om schoon te maken, maar ook is hij te gebruiken voor je bed (wanneer je met je laptop in bed je favoriete film kijkt en je bak popcorn omstoot), of je auto wanneer die na een dagje strand redelijk vies is geworden.

 

Bovendien beschikt de Dyson V10 over verschillende accessoires. Daarmee is het makkelijk om echt overal bij te komen. Natuurlijk kun je makkelijk de spinnenwebben aan het plafond weghalen, maar met de kierenzuiger is het ook mogelijk om in de auto bij de meest moeilijke plekken te komen en de volgende dag weer in een schone wagen te stappen. Hij kan daarbij met het grootste gemak worden ingeklapt, zodat je overal makkelijk bij moet komen.

 

De Dyson V10 is daarmee net als een laptop echt van alle markten thuis en het is duidelijk een alles in één device. Er is geen plek meer waar je niet schoon kunt maken, terwijl het gemak en kracht vele malen groter is.

In samenwerking met Dyson

Reageer op artikel:
De evolutie van stofzuigers en pc’s: van groot blok naar de krachtige en flexibele Dyson V10
Sluiten