Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 3 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Wetenschap bewijst: e-sigaret verhoogt kans op kanker en hartaandoeningen

Gebruikers van e-sigaretten zullen anders beweren, maar tegen de wetenschap is maar weinig in te brengen. Een nieuw onderzoek van de New York University School of Medicine heeft uitgewezen dat vapen (elektrisch roken) de kans vergroot om kanker of een hartaandoening te krijgen. Slecht nieuws dus voor liefhebbers van de e-sigaret aka vaporizer.

Vapen schadelijker dan veel mensen denken

Voor het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Amerikaanse universiteit werden muizen gebruikt. De muizen werden onderworpen aan een behandeling die gelijkstaat aan tien jaar lang ‘licht’ e-sigaretten roken. De muizen werden in werkelijkheid gedurende twaalf weken getest.

Uit het onderzoek bleek dat de muizen schade hadden opgelopen aan hun blaas, hart en longen. Daarnaast bleken ook de eiwitten in de longen uit balans te zijn, net als het herstellend vermogen van het DNA. De conclusie van het experiment: nicotine kan kankerverwekkend zijn, ongeacht de manier waarop het in het lichaam terecht komt. Vapen kan bijdragen aan long- en blaaskanker, net als aan hartziekten.

e-sigaret

E-sigaret slecht? Niet zo verrassend

Zijn de resultaten van dit onderzoek een complete schok? Nah, niet echt. Onderzoekers wezen al eerder op andere schadelijke chemicaliën die je binnenkrijgt bij het roken van een e-sigaret. Het onderzoek laat zien dat e-sigaretten wel degelijk schadelijk voor mensen zijn, maar in het onderzoek is ook te lezen dat gebruikers van e-sigaretten 97 procent minder kankerverwekkende stoffen in hun lichaam hebben dan mensen die gewone sigaretten roken. Het percentage kankerverwekkende stoffen is echter nog wel significant hoger dan in het lichaam van een niet-roker.

e-sigaret

Gratis tip, alstu!

Dat vaping wordt aangeprezen als ‘minder schadelijk’ dan normale sigaretten is iets dat niet geromantiseerd moet worden. De sigaretten zijn ‘relatief’ onschadelijk. Sommige fabrikanten in de e-sigaretten-industrie verkoopt hun producten in sommige gevallen als niet-kankerverwekkend, maar daar is het laatste woord dus nog niet over gezegd.

Wil je een gratis tip op de zaterdagmiddag: beter stop je helemaal met roken! ;-). Check in deze video wat er gebeurt met je lichaam als je stopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wetenschap bewijst: e-sigaret verhoogt kans op kanker en hartaandoeningen
Sluiten