Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 23 okt 2020

EA krijgt voor FIFA Ultimate Team een rechtszaak aan zijn broek

FIFA 21 is alweer een tijdje uit. De game kent niet heel erg veel vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger en uiteraard is er weer FIFA Ultimate Team waarin je je eigen droomteam kunt samenstellen.

Rondom FIFA Ultimate Team is er al een tijdje een discussie gaande. Het gaat er dan vooral om in hoeverre het openen van pakjes in de game te maken heeft met gokken. EA zelf wil geen aanpassingen daar in doen, waardoor het bedrijf nu met een rechtszaak te maken krijgt.

FIFA Ultimate Team voor de rechter

Deze keer vindt de strijd rondom FIFA Ultimate Team plaats in Canada. Het gaat daarbij om een zogenaamde class action suit, die wordt aangespannen door Mark Sutherland en Shawn moore. Dat is opgepikt door website The Patch Notes. De zaak werd al op 30 september ingediend en draait er om dat EA zich bezig houdt met gokpraktijken. Daar zou het bedrijf echter geen vergunning voor hebben. Daarnaast heeft EA zich met het verkopen van pakjes op een oneerlijke manier verrijkt. De zaak wordt aangespannen namens alle Canadese burgers die sinds 2008 een pakje in de FIFA-reeks heeft gekocht.

FIFA Ultimate Team
Geef je geld (Afbeelding: Electronic Arts)

Hoewel de zaak voornamelijk draait rondom de pakjes in FIFA Ultimate Team, worden andere games ook niet vergeten. Ook in games als Madden NFL, Need for Speed, Mass Effect, Battlefield en Apex Legends zitten mogelijkheden tot microtransacties die te maken hebben met gokken. En het bedrijf lijkt zich niet aan te trekken van commentaar van buiten af. Zo wordt in verschillende landen al onderzoek gedaan naar het gebruik van lootboxes en de manier hoe dat overeenkomt met gokken.

NBA 2K past zich wel aan

Concurrent 2K Games heeft door die thema’s besloten om in verschillende landen aanpassingen te doen in NBA 2K. Maar dat is ook niet echt een goede oplossing. Zo krijg je in Nederland geen toegang tot de Auction House en kun je in Belgie geen in-game currency voor echt geld kopen. Daardoor is het moeilijker om een goed team te maken en loop je achter de feiten aan. Dat lijkt ons ook weer niet de bedoeling met FIFA Ultimate Team, maar er mag zeker wel wat veranderen.

Reageer op artikel:
EA krijgt voor FIFA Ultimate Team een rechtszaak aan zijn broek
Sluiten