EA Sports UFC 3 Review: staand vechten is nice, maar grondgevechten zijn ruk

Een jaar of tien geleden probeerde toenmalige uitgever THQ de vechtsport UFC te vertalen naar een game. Met name UFC 2 was echt een hele toffe vechtgame, waarbij alle facetten van de sport goed waren uitgewerkt. Na UFC 3 ging de uitgever ten onder en pikte Electronic Arts de rechten op. Met hun EA Sports UFC 3 zitten we alweer in de derde poging van EA om de vechtsport goed te vertalen. Dat lukt niet altijd even goed. EA Sports UFC 3 is namelijk een game die verschillende sterke en zwakke kanten heeft. Je kunt er goed los mee gaan, mits je voor jezelf een paar regels opstelt. Alleen dan kun je er van genieten.

Het staand vechten is top

In de wereld van UFC heb je kort door de bocht twee manieren om de tegenstander te verslaan. Dit doe je met een kickboks-achtige techniek als je voor de knockout gaat, of je gaat het grondgevecht aan en probeert daar je tegenstander te overmeesteren. Wanneer je staand vecht, is EA Sports UFC 3 top. Het is een mooi strategisch geheel, waarbij je goed moet opletten welk lichaamsonderdeel van je tegenstander al een paar tikken heeft gekregen, zodat je hem daar extra op kunt rammen of schoppen. Daarnaast moet je goed nadenken over je eigen uithoudingsvermogen. Wie vol in de aanval gaat en alles geblockt krijgt, zal het niet lang volhouden.

EA Sports UFC 3

Het grondvechten is echter ruk

Hoe tof het staand vechten is, zo suf zijn de grondgevechten. Het is een onderdeel van de sport die EA nooit goed onder de knie heeft gekregen en ook nu is het weer een soort minigame, waarbij je met je analoge sticks op het juiste moment de juiste kant op moet gaan. Het kan leuk zijn als je er goed in bent, maar het staat in schril contrast met het plezier wat je hebt wanneer je iemand met een Superman-punch knock out slaat. Bij het grondgevecht gaat het gevecht een beetje als een nachtkaars uit.

EA Sports UFC 3

G.O.A.T. Career is aardig in EA Sports UFC 3

Kijken we naar de beschikbare modi, dan is de G.O.A.T. Career best wel aardig. Hierin maak je je eigen vechtersbaas aan en probeer je daarmee de beste UFC-vechter ooit te worden. Het is een modus waarbij je een mix krijgt tussen trainingen, uitdagingen in de gevechten en tussendoor iets van een storyline, waarbij jij het opkomende talent bent. Er zijn in sportgames betere carrière-modi geweest, maar het is net onderhoudend genoeg.

EA Sports UFC 3

Ultimate Team juist weer matig

Naast deze modus kent EA Sports UFC 3 ook een Ultimate Team-modus, een variant die je zo’n beetje in elke sportgame van EA tegenkomt. Hierin maak je team van drie mannelijke vechters en √©√©n vrouwelijke en moet je met hen gaan knokken. Het probleem van deze modus is dat het nogal lastig is om goede nieuwe vechters te scoren zonder de portemonnee te pakken, waardoor je of vast komt te zitten met matige vechtersbazen of gewoon moet gaan lappen. En dan houdt het snel op.

EA Sports UFC 3

Oogt best oké

Tot slot kunnen we nog melden dat de game qua graphics degelijk zijn. De animaties zijn over het algemeen in orde, soms gebeurt er iets raars, en de vechtersbazen zien er goed uit. Daarbij zijn met name de knockouts een lust voor het oog. Dit zijn de momenten waarop EA Sports UFC 3 het beste tot zijn recht komt.

EA Sports UFC 3

EA Sports UFC 3 is nu beschikbaar voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Wil je meer lezen over games? Bezoek dan de handige overzichtspagina hier.

Reageer op artikel:
EA Sports UFC 3 Review: staand vechten is nice, maar grondgevechten zijn ruk
Sluiten