Een professional aan het woord: tips voor de beste smartphone fotografie

Internet staat vol tips rondom smartphone fotografie, maar uiteindelijk moet je het zelf laten zien. Duh! Toch ben je nooit uitgeleerd dus vroegen wij onlangs aan de professionele fotograaf Eelco Roos of hij wat goede tips heeft. En dat heeft ‘ie!

Eerst even voorstellen: wie is Eelco Roos?

In een land met zeventien miljoen mensen is het logisch dat je niet iedereen kent. Ook al heeft Eelco meer dan 466.000 volgers. Anyway, Eelco besloot jaren geleden als IT’er bij IBM ontslag te nemen en veranderde zijn functie in ‘Instagramfotograaf’. Sindsdien verdient hij geld als fotograaf. Lang niet gek! Voor ‘One Minute WANT’ hebben wij ‘m geïnterviewd. Het interview lees je hier, maar je kunt je ook in één minuut laten inspireren door onze video:

Dan is het nu écht tijd voor zijn tips:

1. Fotografeer iets wat je niet elke dag tegenkomt

Samen met Eelco loop ik over de Amsterdam grachten richting het Rijksmuseum. Hij spot een woonboot. “Het is niet de mooiste woonboot ever, maar ziet er uniek uit. Al die planten, daar houd ik wel van. Maar dan staat er weer zo’n Greenwheels op, dat haat ik. Ik vind het ook weer tof als je die huizen op de achtergrond ziet. Dit wordt photoshoppen of ik ga ‘m niet gebruiken. ”

Ik vraag hem wat ‘ie het liefst fotografeert: “Iets wat eruit springt, iets wat je niet elke dag tegenkomt. Zo’n sloep zie je overal liggen, maar dit niet. Dat is ook wat Amsterdam uniek maakt. En dat heeft iemand zelf gebouwd.”

2. Ga op zoek naar mensen

“Als ik steden fotografeert dan ga ik ook op zoek naar mensen. Ga niet alleen naar kathedralen, maar zoek leven. De mensen zorgen uiteindelijk voor de vibe van een stad. Dus het fotograferen van mensen is zeker belangrijk. Alleen eindigen ze niet altijd op mijn Instagram. Tip: ga op zoek naar alles! Ga natuurlijk ook naar de toeristische plekken, want het is niet voor niets een mooie plek.”

Eelco Roos fotografeerde mij tijdens het interview in de fietstunnel van het Rijksmuseum, Amsterdam.

Eelco benoemd nog even de camera Restricta. Een camera die je alleen nog maar originele foto’s laat maken.

3. Wel of geen goedkeuring?

“Ik heb lang mensen gefotografeerd zonder dat ze het wisten dat ze naar 500.000 mensen worden verzonden. Maar het blijft moeilijk om te bepalen of je iemand toestemming moet vragen om een foto te maken. Of je maakt eerst een foto en vraag je het daarna. Maar om spontaniteit te creëren kun je toch het beste een foto maken en daarna toestemming vragen of je ‘m mag gebruiken. En dan heb je pech als je ‘Nee’ krijgt. Maar ik ken ook een fotograaf uit Berlijn die het nooit vraagt. Hij heeft allerlei trucjes. Denk aan het faken van het strikken van je veter en dan met de koptelefoon een foto maken. Die vraagt het aan niemand en doet het gewoon. Er is dan natuurlijk wel een verschil tussen fotograferen met je spiegelreflex en mobiele telefoon.”

4. Fotografeer met natuurlijk licht

“Ik fotograaf altijd met natuurlijk licht. Als het daardoor wat korreliger wordt dan is dat maar zo. Daar heb ik dan niet zoveel problemen mee. Je hebt ook natuurfotografen die zes statieven bij zich hebben met allerlei filters en lampen. Zo ben ik dus niet. Dat is te vermoeiend. Ik wil het liefst zo veel mogelijk zien in een zo’n kort mogelijke tijd. Als ik er bij de zonsondergang achter kom dat ik er bij de zonsopgang had moeten zijn dan kom ik gewoon nog een keer terug.”

5. Gebruik nooit de flitser van je smartphone

“Als je een flitser nodig hebt met de iPhone maak dan maar geen foto. Het heeft écht geen zin. Ga altijd op zoek naar natuurlijk licht. Want als je een portret van iemand wil maken. Of een keukenraam, dan geeft dat ook mooi licht.”

6. Zet je grid aan

“Voor het fotograferen met een smartphone zijn de basisdingen als licht en compositie extra belangrijk, omdat je geen scherpte/diepte kunt creëren. Zet daarom je grid aan. Dit zijn de hulplijnen in je scherm. Hiermee zet je in eerste instantie je horizon recht en zie je verschillende snijvlakken van de compositieregel ‘rule of thirds’. Zet je onderwerpen eens op één van deze snijvlakken in plaats van exact in het midden. Dat blijkt prettiger te werken voor de kijker.”

7. Altijd een schone lens

“Deze tip klinkt super banaal, maar maak je lens even schoon voordat je fotografeert. De smartphone zit vaak in een tas of jas en dat zorgt voor viezigheid. Maak ‘m gewoon met je shirt schoon, dan creëer je in ieder geval geen vlekken op je beelden.”

Paddogram

“Het praktische aan een mobiele telefoon is dat de camera dicht bij de rand zit en dus over het algemeen laag zit. Hierdoor kun je de camera dichtbij de grond houden. Iets wat met een spiegelreflex lastig is. Wanneer je je phone dicht bij de grond houdt en fotografeert kun je bijvoorbeeld goed met spiegelbeelden in plassen werken. Dit noemen ze op Instagram een paddogram. Hierdoor krijg je net even wat andere beelden.”

8. Het hoeft niet altijd zonnig te zijn

“De meeste mensen denken dat ze eropuit moeten wanneer het zonnig is. Maar je kunt het beste fotograferen wanneer het bewolkt is. Dan heb je niet van die onwijze contrasten. Bewolkt weer werkt voor mij ideaal. Zeker wanneer je in een stad fotografeert en het golden hour moment is nog niet aangebroken. Ga er dan ook juist met regen op uit. Dan krijg je van die mooie reflecties.”

Terwijl Eelco Roos het liefst overdag fotografeert, geldt dit voor topfotograaf Renzo Gerritsen weer anders. Wij vroegen Renzo onlangs hoe je de mooiste nachtfoto’s van je favoriete stad maakt. Zijn tips vind je hier.

Reageer op artikel:
Een professional aan het woord: tips voor de beste smartphone fotografie
Sluiten