Een 5-sterren rating voor je app? Deze vrouw regelt het voor je

Ah, de App Store en Google Play Store. Drukke online marktplaatsen waar iedereen met een beetje talent zomaar een app kan aanbieden die de wereld verovert! Gelijke kansen, gelijke middelen; het lijkt wel de American Dream. Misschien is jóuw project wel de volgende hype. Oh nee, herstel: dat is uitsluitend op papier zo. App-ontwikkelaar Simon Pang twitterde deze foto, die genomen lijkt te zijn in een ‘app-rating-fabriek’.


Wat je ziet zijn verschillende planken waar tablets op liggen; de vrouw in de stoel wordt (hoogstwaarschijnlijk) betaald om één of andere app tegen betaling de hemel in te prijzen. Des te hoger je beoordeling, des te groter de kans is dat je app veel gedownload wordt en de kassa flink rinkelt.

WANT_APP_RATING2

Pang kreeg de foto naar eigen zeggen toegestuurd door een vriend uit China, het zou ons eerlijk gezegd niet verbazen als dit inderdaad een echte ‘rating-sweatshop’ is. Goede beoordelingen zijn online gewoon te koop, maar je zou verwachten dat daar wat meer… geavanceerde technieken voor gebruikt zouden worden. Aan de andere kant: online spellen als World of Warcraft hebben ook veel te maken gehad met ingehuurde spelers die niets meer deden dan goud verzamelen om te verkopen. Het principe verschilt eigenlijk niet zo gek veel.

Vervelend is het natuurlijk wel: app-makers hebben weinig kans om op te vallen en consumenten worden voor het lapje gehouden; eigenlijk wordt de hele toegevoegde waarde van een rating-systeem op deze wijze ondermijnd! Hopelijk bedenkt men snel iets om deze nepperij te dwarsbomen.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Een 5-sterren rating voor je app? Deze vrouw regelt het voor je
Sluiten