David van Benthem
David van Benthem | LinkedIn Science 26 februari 2020

Een geluk bij een ongeluk: Leven zonder zuurstof ontdekt

Wetenschappers hebben bij toeval een organisme ontdekt dat leeft zonder zuurstof. En dat is bijzonder, want aangenomen werd dat alle meercellige wezens zuurstof nodig hebben om te overleven.

Het gaat om de ‘Henneguya Salminicola’. Nee, geen Italiaanse worst of frisdrank, maar een minuscule parasiet die uit minder dan tien cellen bestaat. Het beestje leeft in de spieren van de zalm. “We dachten dat elk dier zuurstof nodig had, maar nu hebben we het tegenbewijs gevonden,” aldus Dorothee Huchon, zoöloge aan de Israelische Universiteit van Tel Aviv.

Leven zonder zuurstof per ongeluk ontdekt

Huchon heeft samen met een team van internationale wetenschappers de ‘Henneguya Salminicola’ bestudeerd. De parasiet zou veel gelijkenissen hebben met kwallen. Het zou niet over het DNA beschikken om te ademen en daarom geen mitochondriën hebben. Mitochondriën zijn cellen die zuurstof gebruiken om energie op te wekken en zat tot nu toe in elk levend wezen.

Maar waarom is zo’n grote ontdekking een ongeluk? Het team was eigenlijk opzoek naar de genetische samenstelling van het dier. En bij dat onderzoek kwamen ze er bij toeval achter dat er geen mitochondriën te vinden waren. Huchon is van mening dat de ontdekking laat zien dat evolutie allerlei interessante ontwikkelingen teweeg kan brengen.

zuurstof
Het mysterieuze wezen leeft in de zalm (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

Leven op kwik

Er zijn al verschillende eencellige organismen ontdekt die net zoals de Henneguya Salminicola geen zuurstof nodig hebben. Met name bacteriën zijn hier een goed voorbeeld van. Leven zonder zuurstof is mogelijk als je bijvoorbeeld op de bodem van de zee leeft bij een hydrothermale bron. Het beestje in deze kwestie is op zijn beurt een voorbeeld dat leven in een ander dier ook reëel is.

Hoe de Henneguya Salminicola overleeft, is nog niet duidelijk. De ontdekking laat hoe dan ook zien dat de natuur ons altijd weer weet te verbazen.

Reageer op artikel:
Een geluk bij een ongeluk: Leven zonder zuurstof ontdekt
Sluiten