Daniel Koster
Daniel Koster 20 mrt 2016

Een gesprek met de ontwikkelaar van het succesvolle Doo over hoe je een idee tot app verwerkt

Productiviteit, er wordt in de app-wereld flink op ingezet. Er is bijvoorbeeld een hele rits aan applicaties te vinden die inspelen op hoe je je dagelijkse taken volbrengt. Doo is één van deze applicaties, maar pakt alles nét even anders aan. De app is een groot succes en werd zelfs verkozen tot beste nieuwe applicatie in de App Store. Wij spraken met Michael Ciarlo, de ontwikkelaar van de applicatie.

Hi! Stel je even voor?

“Hi guys. Mijn naam is Michael Ciarlo en ik ben een productontwerper die entrepreneur is geworden. Ik woon in New York. De afgelopen zes jaar heb ik bij een bedrijf gewerkt aan het ontwerpen en bouwen van producten, maar ik besloot om zelf de uitdaging aan te gaan en iets op eigen houtje op te zetten. Doo is de eerste applicatie die ik zelf heb gemaakt en ik hoop dat er nog vele volgen!”

Kun je kort toelichten wat Doo is?

“Doo is een ander soort herinnerings applicatie. Elke herinnering die je aanmaken wordt een kaart. Wanneer je de applicatie opent wordt die kaart je onder de aandacht gebracht. Je kunt een kaart naar boven swipen om die taak als vervuld te markeren en naar beneden om ‘m voor later te bewaren. Dat is het!”

Oké, dus Doo is een to do list applicatie. Hoe is-ie anders van andere to do list apps?

“Doo is de applicatie waarvan mensen niet doorhebben dat ze ‘m nodig hebben. De meeste to do applicaties vallen in twee categorieën: één die een simpele lijst voor je opstelt of een ‘levensmanager’ met allerlei functionaliteiten. Lijsten klinken leuk, maar ze zijn saai en kunnen snel overweldigend worden. Het menselijke brein heeft moeite met meer dan een paar zaken tegelijkertijd te managen.”

“Aan de andere zijde van het spectrum vind je levensmanagers die een heel scala aan functionaliteiten kennen, maar ook een negatief punt kennen: je bent langer bezig met het beheren van deze taken dan dat je ze vervult. Ze kunnen effectief zijn voor sommige mensen, maar het gros van de mensen heeft de behoefte aan iets simpelers. Doo rekent af met het idee dat een app effectief is als-ie grote lijsten teweeg brengt. Doo benadert productiviteit als een simpele waarheid: complexe taken hebben geen complexe oplossingen nodig. In de plaats daarvan is Doo gefocust en uitnodigend. De hele ervaring is ontworpen om je niet in de weg te staan en je te helpen slagen.”

Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald?

“Het is moeilijk te geloven, maar het eerste ontwerp voor Doo was een jaartje of vier geleden al af. Ik ging op zoek naar een herinnerings applicatie die me vertelde wanneer ik welke rekening per maand moest betalen. Ik kon alleen niets vinden. Alles was veel te ingewikkeld en niet datgene waar ik naar op zoek was. Daarom ging ik zelf aan de slag en legde de fundering voor Doo. Simpel en gemakkelijk te gebruiken, maar krachtig!”

Kun je uitleggen hoe iets van een idee in je hoofd uitgroeit tot een app in de App Store?

“Het initiële ontwerp had ik nog van jaren terug, maar ik wilde een benadering die aangrijpend was. Het ontwerpen begon met een prototype. Ik ben daar een grote fan van aangezien die je helpen vragen te beantwoorden en de gebruikservaring in kaart brengen zoals een statisch bezit dat niet kan doen. De eerste versie was simplistisch. Een paar kaarten met de mogelijk naar boven en beneden te swipen. Het zag er niet goed uit, maar het was wel een fundering om op te testen en verder op te bouwen. Het prototype was een succesvol experiment en de eerste stap naar het realiseren van Doo.”

“De volgende stap was het uiteenzetten van alle belangrijke functionaliteiten en te kijken waar die zouden ‘leven’. Ik kwam met een lijst die reflecteerde wat negentig procent van de gebruikers van de applicatie verlangen. Ook creëerde ik flow charts van hoe gebruikers zich door de app heen zouden navigeren. Hier liet ik ook in weten hoe lang het zou duren voordat ze een bepaalde taak hadden volbracht. Ik wilde de tijd die iemand nodig had om een taak te volbrengen limiteren. Het eerste ontwerp was hierbij leidend en bleef me eraan herinneren om simplistisch te blijven en een uitnodigende ervaring te onderhouden.”

“Het ontwikkelen van de app duurde zo’n twee maanden. Tijdens deze periode heb ik meerdere malen experiment ontwerpen gemaakt die kostbaar waren voor feedback. Ook was dit een periode van grote visuele veranderingen aangezien de nadruk altijd op het functioneren was geweest. Het oog wil ook wat, dus visualisaties werden toen alles werkte toegevoegd. Toen de website live ging was het nog maar een kwestie van tijd voordat de app werkelijkheid zou worden. Er kwam een punt waarbij mensen niet meer begonnen over bugs en fouten, maar over hoe tof ze de applicatie vinden en dat ze de app vaak gebruikten. Toen wist ik dat het tijd was om de applicatie voor het grote publiek openbaar te maken.”

Er kwam een punt dat mensen niet meer begonnen over bugs en fouten, maar over hoe tof ze de applicatie vinden en dat ze de app vaak gebruikten. Toen wist ik dat het tijd was om de applicatie voor het grote publiek openbaar te maken.

Je applicatie eindigde op de eerste plek van beste nieuwe applicatie. Waarom denk je dat de app zo succesvol is?

“Ik denk dat Doo goed aansluit bij mensen omdat het uniek is op de juiste manier. De kaarten zien er niet enkel goed uit maar zijn ook essentieel voor het hebben van een fijne en leuke ervaring. Mensen van over het gehele spectrum stuurden mij berichten. Zo gaven mensen aan hoe blij ze met de app waren en dat ze eindelijk met drukte konden omgaan. Dat is iets dat ik niet licht opvat en ik ben dankbaar dat ik hier een rol in kan spelen.”

Welke apps heb jij op je eerste scherm staan? Kun je een screenshot maken?

“Oh boy! Mijn homescherm is net als een kleine foto uit mijn dagelijkse leven. Een paar van de applicaties die ik dagelijks gebruik zijn Fitocracy, My Fitness Pal, Reeder en natuurlijk Doo. Zaken als Google Maps, Instagram en Tweetbot pas ik ook vaak toe. Ik heb geen wallpaper. Ik gebruik altijd een zwarte achtergrond als een soort van eerbetoon aan de eerste iPhone. Plus dat de icoontjes er echt tussenuit springen op deze manier!”

Welke apps vind jij nou écht ‘goed’ en waarom?

“Ik had respect voor wat Facebook probeerde te doen met Paper. Deze app is ontworpen om door je persoonlijke tijdlijn heen te scrollen en te zoeken naar andere onderwerpen zoals technologie of sport. Het interactiemodel is recht voor zijn raap. Je scrolt horizontaal om binnen een tijdlijn te browsen en je swipet naar boven en beneden om op een specifieke post te concentreren. Als je op zaken als artikelen of afbeeldingen tikt dan krijg je een nieuw aanzicht die je via een swipe weer kunt doen verdwijnen. Geanimeerde knoppen en pop ups zijn ‘springerig’ en maken de applicatie uitnodigend. De app is niet perfect maar je kunt zien dat er over na is gedacht. Ik neem mijn petje af voor de risico’s die Facebook heeft genomen bij het ontwerpen van iets nieuws. Ik kan geen andere app bedenken van de huidige tijd die zo succesvol bepaalde risico’s heeft genomen.”

Heb jij nog tips voor productiveit

“Ik hou van deze vraag omdat de antwoorden zo simpel zijn en voor alles in het leven toepasbaar zijn. Doe waar je van houdt. Jij bent het gemiddelde van de vijf relaties die het dichtst bij staan in je leven. Omring jezelf met mensen die je bijstaan en je persoonlijk en professioneel naar een hoger niveau tillen. Het leven is te kort om anderen je te laten neerhalen. Weet wie je bent en jaag je dromen na. Op deze manier is de kans groter dat je gelukkig wordt en constant blijft leren.”

Jij bent het gemiddelde van de vijf relaties die het dichtst bij staan in je leven. Omring jezelf met mensen die je bijstaan en je persoonlijk en professioneel naar een hoger niveau tillen.

Doo helpt je om werk digitaal te vervullen. Zie jij een grotere overgang van mensen die elkaar helpen naar software die mensen helpt?

“Ja, zeker weten! Ik denk dat de rol van software in ons leven zal blijven toenemen. Wat wij nu als software zien zal over de jaren heen flink veranderen in nieuwe interfaces en paradigma’s. De software die nu het meest succesvol is zal altijd een humanistisch element kennen. Dat maakt ons, ons.”

Wat gaat de toekomst jou brengen?

“Ik hoop dat de toekomst me meer kansen gaat brengen om te blijven doen waar ik van hou. De steun en het enthousiasme van de mensen die Doo gebruiken en van mensen over het algemeen is ongelofelijk inspirerend. Ik ben dankbaar voor deze kans en kijk er naar uit om te kijken waar software en Doo heengaan vanaf dit punt!”

Zie jij ook wel wat in Doo? Check dan de website voor meer informatie over de applicatie. Via de App Store kun je ‘m voor iOS in de wacht slepen. Je betaalt dan een goede vier euro voor de handige to do applicatie!

Reageer op artikel:
Een gesprek met de ontwikkelaar van het succesvolle Doo over hoe je een idee tot app verwerkt
Sluiten