Daniel Koster
Daniel Koster 23 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

Een gesprek met de oprichter van Ekster Wallets, de portemonnees van de toekomst

De Nederlandse Ekster Wallets is via Kickstarter een succesvolle campagne begonnen om geld op te halen. De Ekster Wallet is een slimme portemonnee die van allerlei snufjes is voorzien. Zo kun je ‘m bijvoorbeeld tracken via je smartphone. Zo heb je ‘m altijd in het vizier. Wij gingen het gesprek met Olivier, de oprichter van Ekster Wallets, aan. We spraken onder andere met hem over de toekomst van de portemonnee en ook over de toekomst van het papieren briefgeld!

#Olivier, stel je even voor

Yes, ik ben Olivier Momma. Ik heb m’n hele leven in het buitenland gewoond en ben nu een student aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik heb altijd al over het oprichten van een bedrijf en het ontwerpen van een nieuw product gedroomd. Vorig jaar heb ik samen met mijn clubgenoot Rick Scharnigg een bedrijf opgericht met het doel om een nieuw product op de markt te zetten dat het dagelijks leven gemakkelijker maakt. Die droom heb ik nu dus verwezenlijkt.”

#Ekster wallet, een samenwerking tussen Rotterdam en New York? Vertel!

“Ik heb het idee van de Ekster Wallet toen ik vorig jaar stage liep in Singapore aan mijn baas voorgelegd. Hij vond het heel cool en wilde instappen. Nu is ‘ie de derde partner van Ekster Wallets en werkt hij vanuit ons tweede kantoor in New York. Aangezien het team uit Nederland komt en het product vooral op de Amerikaanse markt is gericht noemen wij het een samenwerking tussen Rotterdam en New York.”

#Waar komt de naam ‘Ekster Wallet’ vandaan?

“De naam Ekster komt van de vogel. Eksters staan bekend om het feit dat ze waardevolle spullen spotten en vervolgens stelen. Wij zorgen ervoor dat jouw Ekster Wallet nooit wordt gestolen en dat je ‘m altijd in de gaten kunt houden!”

#Wie is de doelgroep?

“De doelgroep is vooral de jonge werkende man. Het is een high-end product dat van top kwaliteit materialen die jaren lang mee gaan is gemaakt. In de toekomst zullen wij ook uit gaan breiden naar vrouwelijke modellen en varianten van andere prijsklassen.”

#Twee versies, eentje enkel voor 5 kaarten, en eentje met ruimte voor sleutels, geld en meer. Waarom twee edities en welke heeft jouw voorkeur?

“We bieden inderdaad twee modellen aan. De ‘Senate’ is een cardholder die voor de minimalist is ontworpen. Deze biedt ruimte voor vijf kaarten in de RFID blokkerende kaarthouder, maar heeft ook een cashband waarin je meer kaarten of cash kwijt kunt. De ‘Parliament’ is een bi-fold wallet die ruimte biedt voor ongeveer twaalf kaarten. Deze portemonnee kent meerdere vakjes voor cash, muntjes en business cards. Wij wilden eenn optie bieden voor minimalisten die geen cash gebruiken en voor de werkende man die in het dagelijkse leven veel bij zich moet hebben. Persoonlijk zou ik toch voor de Parliament gaan, omdat ik dan altijd ruimte heb voor wat extra’s.”

#Met de Ekster Senate zet je in op mensen die enkel (bank)passen hebben (en een band voor zaken als briefgeld). Muntgeld past er dus niet in. Zien jullie als bedrijf een geldloze toekomst in het verschiet?

“Onze wallets zijn inderdaad op een geldloze toekomst ingesteld. Zelf geloven wij dat er binnen een paar jaar bijna niemand meer cash gebruikt en alles contactloos zal gaan. Daarom zijn wij ook bezig met het integreren van een NFC chip in de toekomstige modellen.”

#Wordt het niet eens tijd dat wij helemaal niet meer met een portemonnee lopen en alles met de smartphone kunnen?

“De dag is nog ver dat alles met smartphones zal gaan, ook al denken veel mensen dat dit in de nabije toekomst ligt. Contactloos betalen door middel van de smartphone bestaat al jaren in de Verenigde Staten en is nog steeds niet razend populair. Ook al zou dit aanslaan, dan hebben mensen nog steeds ruimte nodig voor extra kaarten en andere zaken. Wij zien onszelf als de stap tussen de traditionele portemonnee en wat de toekomst ons gaat brengen.”

#Dit is echt een product dat de nieuwste innovaties verwerkt. Zie je een vernieuwde versie van de Ekster Wallet voor je?

“We willen graag gaan werken met NFC chips en nieuwe tracking technologieën. Dit zijn technologieën die steeds vaker worden gebruikt en je leven heel wat gemakkelijker kunnen maken.”

#Hoezo Kickstarter en bevalt dat goed?

“Kickstarter is vooral fijn als tool voor publiciteit. Crowdfunding is tegenwoordig hip en is een onderwerp waar de media eerder in is geïnteresseerd. Ook heeft kickstarter zich bewezen als een succesvolle fundingtechniek voor fashion-tech producten zoals onze wallets. Zoals nu weer bewezen is door onze campagne, is het een enorm snelle manier om geld op te halen als je niet rond de de tafel wilt zitten met investeerders of banken.”

#Jullie zitten flink over het beoogde bedrag heen. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“We hebben veel gesproken met succesvolle kickstarter-teams en hebben alle tips en tricks hierdoor geleerd. Wat ons het meeste heeft opgeleverd is actief contact opnemen met grote media en fors investeren in Facebook advertenties.”

#Heb je tips en tricks voor een succesvolle Kickstarter campagne?

“Die heb ik zeker! Zorgt ten eerste dat je strakke foto’s hebt. Daarnaast is de video het eerste waar mensen naar kijken. Zorg dat-ie kort en krachtig is. Je campagne moet niet te druk zijn. Veel foto’s, weinig tekst werkt goed. Iets wat minder leuk is maar zeker werkt, is het sturen van honderden mails naar grote magazines (je hebt een succes-rate van ongeveer één procent). Tot slot raad ik je echt aan te investeren in advertenties via Facebook.

De Ekster Wallets staan op dit moment op Kickstarter en het beoogde bedrag van vijftienduizend euro is lang en breed opgehaald. Wauw, wat een succes. Wil jij snel nog een toffe portemonnee in de wacht slepen? Surf dan snel naar de Kickstarterpagina om er één op de kop te tikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een gesprek met de oprichter van Ekster Wallets, de portemonnees van de toekomst
Sluiten