Een gesprek met de uitvinders van Pelican House; de koptelefoon die je nooit meer weggooit

Een koptelefoon die kwalitatief hoogstaande audio levert is meestal flink aan de prijs. Logisch, want op kwaliteit moet je niet besparen. Het is bij zo’n dure headphone echter wel balen als bijvoorbeeld het snoer na een jaar kapot gaat. De headphone valt buiten de garantieperiode dus je moet weer geld uitgeven. Daarom bedachten de ingenieuze Nederlanders Tom en Dorus het nieuwe concept, Pelican House. Je betaalt voor een goede koptelefoon vijf euro per maand. Gaat er iets stuk? Dan ontvang je binnen vier dagen een vervangend onderdeel. Klinkt als een interessant concept, maar heeft het écht potentie? Wij stelden de guys een aantal vragen om er meer over te weten.

#1 Guys, stel je even voor

“Hey, wij zijn Tom Leenders (27) en Dorus Galama (28). Beiden recent als industrieel ontwerpers aan de TU Delft afgestudeerd, waar we elkaar leerden kennen. Maar belangrijker nog; wij zijn enorme muziekfanaten. We spelen in een band, luisteren vrijwel de hele dag muziek en vermaken ons uren in een tweedehands platenzaak!”

#2 Vertel eens over de (jonge) geschiedenis van Pelican House

“Het idee is ontstaan toen we allebei bezig waren met afstuderen. Tijdens een paar uur per week hebben we de eerste verkennende stappen gezet. Denk aan interviews met Bas van Abel (Fairphone), Bert van Son (Mudjeans) en de jongens van Scheek. Bij StuD wonnen we onze eerste pitch en kregen vijfhonderd euro om een prototype te bouwen. Dit ging goed en vanaf april 2014 zijn we fulltime met het project aan de slag gegaan.

In de beginfase werkten we nog wel vaak op de Technische Universiteit of thuis. De toelating tot Climate-KIC zorgde echter voor de eerste échte versnelling. Dit zorgde voor tienduizend euro aan startkapitaal en kregen we reguliere coaching.”

(Nog niet eerder vertoonde beelden van het eerste prototype)

#3 Er zijn zoveel verschillende headphones. Hoe onderscheiden jullie je met Pelican House?

“Dat klopt! Er zijn een paar gigantische merken, en honderden waar je nooit van hebt gehoord. Wij onderscheiden ons dan ook niet met de hoofdtelefoon, maar met ons business model. De klant betaalt een klein maandbedrag – enkel voor het gebruik – en is daarmee verzekerd van prachtig geluid, altijd en overal. Dit model dwingt ons om andere keuzes te maken en kwaliteit te garanderen. Waar conventionele koptelefoon producenten streven naar een zo laag mogelijke kostprijs, geldt dat voor ons niet per se. Een duurdere speaker die langer meegaat is voor ons juist rendabel!”

#4 Waar komt de naam Pelican House vandaan?

“Daar zit een mooi verhaal achter. In 1895 kwam in Londen ‘s werelds allereerste hoofdtelefoon op de markt; de Electrophone. Deze hoofdtelefoons kon men niet kopen. De deal luidde als volgt: voor een vast bedrag per jaar konden gebruikers inbellen naar operahuizen en muziekhallen om zo thuis van de muziek te genieten. Hierdoor werd muziek toegankelijk, ook voor hen die de concerten niet konden bijwonen. Een populaire plek om de Electrophone te beluisteren was in de suite van de Pelican House, waar tevens de achterliggende centrale van de dienst was gevestigd.”

#5 Wat willen jullie met Pelican House bereiken?

“Jaarlijks eindigen miljarden kilo’s aan elektronica bij het vuilnis, vol met nog bruikbare componenten en materialen. Om dit probleem aan te pakken willen wij producten aanbieden die gemakkelijk geüpdatet of hergebruikt kunnen worden. Met als eerste stap een hoofdtelefoon.

Ons doel is te laten zien dat circulaire businessmodellen niet alleen afvalbesparend, maar ook concurrerend kunnen zijn. Noem het een demonstratieproject. Met als uiteindelijke droom dat in twintigdertig 25 procent van alle consumentenelektronica een circulair businessmodel heeft.”

#6 Jullie suggereren dat goede koptelefoons snel kapot gaan. Waar baseren jullie dit op?

“Dit baseren we op onze eigen ervaring en op feedback vanuit onze klantenonderzoeken. In onze focusgroups bleek dit hét meest frustrerend. Natuurlijk is de mate van gebruik doorslaggevend, maar daar zit juist het probleem! Veel muziekliefhebbers die een dure hoofdtelefoon hebben gekocht houden hem thuis en kopen oordopjes voor onderweg. Zonde!”

#7 Waar halen jullie de hardware vandaan en hoe garanderen jullie hoogstaande kwaliteit?

“Het grootste deel van de productie is uitbesteed aan een Nederlandse partij, die in China fabriceert. De speakers komen van Dayton uit Canada. Het volledige akoestische design is uitbesteed aan het zeer exclusieve Scheek Loudspeakers. Deze jongens leveren luidsprekersets van meer dan honderdduizend euro.

En ook hier geldt dezelfde achterliggende boodschap; mocht er toch iets stuk gaan, dan is het ons probleem en niet die van de klant. Blijken onze kabels toch sneller te breken dan gedacht? Dan kun je er zeker van zijn dat we hier iets aan doen, het kost ons namelijk geld.”

#8 Gaan jullie je ook richten op andere modellen headphones?

“Ja dat staat zeker op de agenda. We merken dat met name vrouwen toch vaak voorkeur hebben voor een kleiner model. Maar eerst houden we de focus we op ons huidige model.”

#9 Stel Pelican House wordt een gigantisch succes, hoe zien jullie de toekomst tegemoet?

“Stel, ons model is een enorm succes, dan is er een grote groep mensen die betalen voor gebruik. Dit zal niet alleen de hoofdtelefoonmarkt wakkerschudden, maar zal betekenen dat voor andere producten ook marktkansen ontstaan door een product als dienst aan te bieden. Hier willen we actief een rol in spelen. Niet dat dit concept geheel nieuw is, concepten als Car2Go, Spotify en Netflix groeien als kool.

Voor onszelf zal het betekenen dat we snel binnen West-Europa en de Verenigde Staten uitbreiden. Het toffe van een modulaire hoofdtelefoon is dat je enorm snel kunt innoveren. Willen wij een nieuwe technologie implementeren? Dan updaten we enkel de geluidskast, we hoeven niet een compleet nieuw product te maken. Elk half jaar een verbeterde versie uitbrengen is haalbaar. Het resultaat is de ultieme hoofdtelefoon!”

#10 Tot slot, waar bestel ik zo’n headphone en met welke contractbepalingen moet ik rekening houden?

“Dat kan hier op onze eigen website. We vragen je om een headphone minimaal één jaar te huren, daarna kun je maandelijks opzeggen. Alle schades worden gedekt, ook waterschade of tandafdrukken van je hond. Wat niet wordt vergoed is diefstal of verlies. Als je aangifte hebt gedaan bedraagt het eigen risico bij diefstal zestig euro. Bij verlies betaal je honderdtachtig euro. Zouden we dit niet doen, dan maken we fraude gemakkelijk.”

Reageer op artikel:
Een gesprek met de uitvinders van Pelican House; de koptelefoon die je nooit meer weggooit
Sluiten