Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 14 jan 2016

Een gesprek met de vernuftige Leo, een uitvinder in hart en nieren

Op zaterdag 16 januari 2016 staat de workshop ‘Uitvinden’ van Blancolour op het programma! Een workshop waarin je problemen leert op te lossen waarvan je nog niet wist dat ze bestonden. Samen met de uitvinder Leo. Hij weet exact hoe de wereld der innovatie in elkaar steekt en hoe je een geniaal idee op de markt brengt. Vertrouwen is bijvoorbeeld enorm belangrijk vanwege het feit dat mensen uitvindingen na willen maken of grotere bedrijven de ideeën stelen.

[accordion title=”Workshop Uitvinden”]

  • Wanneer: zaterdag 16 januari 2016; 14.00 uur – 16.00 uur
  • Waar: Bar Hutspot Amsterdam, van Woustraat 2
  • Tickets: hier voor vijftien euro te koop
  • Extra informatie: hier vind je meer informatie over de workshop

[/accordion]

Ter voorbereiding op de workshop stelden wij Leo een aantal vragen. Wanneer weet je bijvoorbeeld wanneer iets écht een goed idee is? En heb je een startkapitaal nodig om een succesvol product op de markt te brengen? Check it out en zien wij je zaterdag 16 januari in Hutspot?

#Leo, stel je even voor

“Van kinds af aan ben ik al een techneut. Geboren en getogen in het Brabantse Goirle en ik kom uit een gigantische familie van zeven kids. Geld was er daarom niet altijd dus werd alles gerepareerd. Ik had een handige vader waarvan ik veel heb geleerd.”

#Wat zijn jouw uitvindingen en waar kan ik ze vinden?

Leo de uitvinder heeft een aantal uitvindingen op zijn naam staan, ook een aantal die niet meer verkrijgbaar zijn. Zo heeft hij ooit een Nomad rugzak gemaakt en een zogenoemde zakkenpakker die via Blokker werd verkocht. Leo werkt nu voornamelijk samen met de fabrikant Matador. Hij heeft de Easy Unloader steekwagen, het beroemde trekhaakslot, een opklapbare kruiwagen, een snelsteller, een koppensteller en de Multador uitgevonden. Fabrikant Matador produceert de producten. Zijn uitvindingen vind je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Wanneer mag iemand zich volgens jou een ‘uitvinder’ noemen?

“Als je in bad zit en ineens ‘Eureka’ roept. Maar ook als je écht iets nieuws verzint en ook daadwerkelijk geproduceerd en gebruikt wordt. Vervolgens bepalen de mensen zelf of iets nuttig en bruikbaar is.”

Wanneer weet je of iets écht een goed idee is?

“Hiervoor moet je daadwerkelijk kennis van de markt hebben en er een goede gut feeling over hebben.”

(Uitvinder Ed Baars vindt een snijplank uit waarmee je snel en langzaam en veilig bolletjes snijdt.)

Hoe los je problemen op die voorheen nog niet bestonden?

“Door ze eerst te zien en er vervolgens iets op te bedenken.”

Hoe financier je jouw uitvindingen en heb je tips voor lezers zonder startkapitaal?

“Alle prototypes kan ik zelf bouwen dus daar heb ik lage kosten voor. En een paar honderd euro zijn zelf op te brengen. Je moet een goed werkend prototype hebben. Dit is van levensbelang.

Je kunt er best zelf wat eigen geld in stoppen, maar zoek op tijd een investeerder. Als je die hebt gevonden en er blijkt een markt voor te zijn is het produceren van je uitvinding geen probleem meer. Een fout die veel wordt gemaakt is dat men vaak een producent zoekt, en die zijn er genoeg, maar die verkopen niets. Dus eerst de markt verkennen en dan pas aan het octrooi en de productie denken.”

Hoe bepaal je van te voren wat een uitvinding waard is?

“Dat wordt door de markt bepaald.”

Wat is in jouw ogen dé beste uitvinding ooit?

“Het wiel.”

Op welke uitvinding ben je zelf het meest trots? Waarom?

“Het trekhaakslot, omdat het een commercieel succes is. Maar technisch gezien is de Easy Unloader veel innovatiever.”

Stel, ik wil graag uitvinden, waar begin ik?

“Men zegt dat je ergens tegenaan moet lopen. En dat klopt! Als ik ergens tegenaan loop ga ik een oplossing bedenken zodat ik niet meer tegen het probleem aan loop. Het is dus belangrijk dat je eerst het probleem moet zien.”

Workshop Uitvinden

Lijkt het jou te gek om het wiel opnieuw uit te vinden? Of problemen op te lossen die nog niet bestonden? Join de workshop ‘Uitvinden’ aankomende zaterdag in Hutspot, Amsterdam. Hieronder vind je daar meer informatie over.

[accordion title=”Workshop Uitvinden”]

  • Wanneer: zaterdag 16 januari 2016; 14.00 uur – 16.00 uur
  • Waar: Bar Hutspot Amsterdam, van Woustraat 2
  • Tickets: hier voor vijftien euro te koop
  • Extra informatie: hier vind je meer informatie over de workshop

[/accordion]

Reageer op artikel:
Een gesprek met de vernuftige Leo, een uitvinder in hart en nieren
Sluiten