Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Digital 4 jul 2016

Een korte geschiedenis van Snapchat CEO Evan Spiegel

Sommige sleutelfiguren in de industrie zijn van bescheiden komaf. Starbucks‘ Howard Schultz groeide op in een achterstandsbuurt, en Larry Ellison van Oracle stopte met de middelbare school nadat zijn pleegmoeder overleed. Dit geldt niet voor Evan Spiegel van Snapchat. Zijn ouders hadden beiden een goede baan als advocaat, en Spiegel kon naar de prestigieuze Stanford University.

Van Picaboo naar Snapchat

Samen met schoolvrienden Reggie Brown en Robert Murphy maakte hij de app Picaboo, in 2011. Aanleiding was een opmerking van Brown. In een domme bui had hij wel eens foto’s naar mensen gestuurd, die ze dus voor altijd konden bewaren. Foto’s die na korte tijd verdwijnen zouden een mooie oplossing zijn! Inderdaad: Snapchat begon als platform voor dickpics.

In eerste instantie sloeg Picaboo helemaal niet aan. Spiegel en Murphy gooiden Brown uit de groep. Waarom precies is niet bekend, maar Brown wilde wel geld zien voor zijn harde werk (en idee!). Dit werd het begin van een lange rechtszaak, die in 2014 geschikt werd. Onder de nieuwe naam Snapchat werd de app wederom gelanceerd. Dit keer werd het wel een succes, en hoe!

Populair doch lastig

Eind 2012 stuurden users per dag zo’n 20 miljoen foto’s naar elkaar. In 2016 werden op één dag tien miljard video’s gecheckt via Snapchat. Succesvol is een understatement! De eerste jaren waren het vooral jongeren die de app gebruikten, maar daar komt langzamerhand verandering in. Ook volwassenen en bedrijven zijn in Snapchat geïnteresseerd, ook al is het een moeilijk netwerk om op te shinen.

Een andere techgrootheid, Mark Zuckerberg van Facebook, heeft niet zulke goede herinneringen aan Snapchat. Toen hij Spiegel eens uitnodigde om te praten bij Facebook, antwoordde hij dat Zuckerberg maar naar hém moest komen. Althans, zo vertelde Spiegel in een interview. Het bleek stoerdoenerij, want de twee hadden gewoon een beleefde mailwisseling. Zuckerberg wilde Snapchat graag kopen, en waarschuwde Spiegel voor de launch van Facebooks Poke-app. Volgens Zuckerberg moest Spiegel maar snel verkopen, want Poke zou Snapchat helemaal de moeder concurreren.

Blijvend succes

Poke werd echter een flop, en toen Zuckerberg later drie miljard dollar wilde betalen voor de app, weigerde Spiegel. Hen was immers iets gelukt dat Facebook zelf niet voor elkaar kreeg! Een enorme gok, maar vooralsnog lijkt Spiegel de juiste beslissing te hebben gemaakt. Snapchat gaat nog steeds als een tierelier!

Wel onfortuinlijk was het lekken van ranzige emails die Spiegel eerder naar zijn dispuutleden stuurde, in 2014. De student deed denigrerend over vrouwen, en etaleerde een decadente party boy-lifestyle. Spiegel bood zijn verontschuldigingen aan, en zei dat hij zijn leven inmiddels gebeterd had. Stiekem dacht hij waarschijnlijk: ‘Waren we nou maar íetsje eerder met Snapchat begonnen.’

Foto: TechCrunch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een korte geschiedenis van Snapchat CEO Evan Spiegel
Sluiten