Kiara Angelino
Kiara Angelino Tech 11 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

De reden waarom een Netflix voor games nooit zou werken

Netflix is het koninkrijk van alle binge-watchers. Zonder Netflix zouden wij de leukste series misschien niet eens kennen. Het hoofd van Xbox wil dan ook een ‘Netflix voor games’ maken. Of dit een goed idee is, wordt betwijfeld.

Filmdiensten zijn erg populair. Zonder filmdiensten kunnen wij een stuk minder van onze favoriete shows genieten. Deze shows zijn bijna nergens anders te zien en zo behouden filmdiensten hun klanten. Hierdoor ontstaat er een blijvende cyclus. Er zijn genoeg shows om te kijken en er komen steeds meer seizoenen bij. Er is dus geen reden om te stoppen!

Gameproductie kost veel geld

Nu overweegt de topman van Xbox dus ook een Netflix voor games te ontwikkelen. Maar games zijn niet vergelijkbaar met films. Games hebben te maken met nog hogere budgetten en games concurreren altijd met elkaar. Spelproducties zijn daarom erg riskerend.

Om dit risico te compenseren kiezen gamemakers ervoor om een ‘game as service’-model te maken. In de games ‘Call of Duty’ en ‘Destiny’ komt deze service voor. Je koopt het spel en nadat het spel gelanceerd is, worden er steeds meer extra’s aan toegevoegd. Hierdoor blijf je doorspelen en doorbetalen.

Voordelen

Ondanks de risico’s ziet het hoofd van Xbox, Phil Spencer veel potentie in het Netflix-model. Met een Netflix voor games hoef je een hele game niet in één keer te ontwikkelen. De game kan terwijl het in ontwikkeling is worden gelanceerd. Spencer denkt ook dat een abonnementsdienst voor games tot meer gameontwikkelingen leidt, net zoals bij films.

Waarom zou een Netflix voor games niet werken?

Dit zijn een aantal goede punten van Spencer, maar het werkt allemaal niet zo eenvoudig. Wij nemen als voorbeeld de Xbox One met controller. Samen kosten die 299 euro. Als daar een abonnementsdienst aan verbonden wordt, komt daar nog eens een bedrag bij. Dit kan dus een dure grap worden. Daarnaast betalen de meeste Xbox-gebruikers ook al voor Xbox Live. Of komt die dienst te vervallen?

Daarnaast zijn Netflix en andere diensten beschikbaar op alle apparaten. Zowel op smartphones als op tablets, computers en andere apparaten. Dit idee is niet uitvoerbaar voor Microsoft, want anders moet Microsoft de dienst ook op platforms van concurrenten zetten.

Netflix voor games

Het grootste probleem

Het lastigste is om game-ontwikkelaars te overtuigen dat dit een goed idee is. Deze dienst is natuurlijk nog nooit getest. Microsoft kan ook zelf games ontwikkelen, maar de eigen studio’s van Microsoft zijn al druk met andere projecten.

Er zijn ook andere bedrijven die aan dit project kunnen werken. Microsoft zou deze financieel kunnen ondersteunen. Maar dit is een ingewikkeld proces en er is een hoog budget voor nodig. En dan hebben wij het niet over de games die voor de dienst ontwikkeld moeten worden. Het klinkt dus als een goed idee, maar het is moeilijk uitvoerbaar. Over games gesproken, lees hier waarom videogames, zoals Call of Duty, het onderwijs veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De reden waarom een Netflix voor games nooit zou werken
Sluiten