Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 15 maart 2015

Een oplader en shirt in één; maak nu kennis met het Solar Shirt van Pauline van Dongen

Soms kan niets zo vervelend zijn als het uitvallen van je mobiele telefoon of ander elektronisch apparaat. Dit gebeurt ook altijd precies op het moment dat je ‘m nodig hebt. Zit je in de trein en heb je niets te doen, is je tablet leeg. Heb je met iemand afgesproken, maar kun je de weg niet vinden, mobiel leeg. Maar de oplossing is nabij. Het Solar Shirt zorgt ervoor dat je ‘nooit’ meer zonder batterij komt te zitten.

Pauline van Dongen

Het Solar Shirt, dat tijdens SXSW 2015 is gepresenteerd, is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Pauline van Dongen en het Nederlandse Holst Centre. Pauline van Dongen is een modeontwerper die in 2010 haar eigen vrouwenlijn opzette. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een pionier op het gebied van technologische wearables. Hierbij is voor haar de uitdaging om een wearable te ontwerpen die voorzien is van de meest vernuftige technische snufjes én ook nog eens stijlvol is. Dit blijkt mogelijk met de technologie van het Nederlandse bedrijf Holst. Het bedrijf bevindt zich in Eindhoven op de High Tech Campus. Gezamenlijk slaan zij een nieuwe richting in waardoor zij mode met het Solar Shirt tot een hoger niveau tillen.

`
Photographer: Liselotte Fleur – Model: Ann at Paparazzi Models – Hair and make up: Angelique Stapelbroek

Het Solar Shirt

Het Solar Shirt bestaat uit honderdtwintig dunne zonnepanelen. Wanneer je op een zonnige dag over straat loopt produceert-ie één watt aan energie. Hiermee kun je je mobiele telefoon binnen een paar uur opladen en in ieder geval voorkomen dat de batterij leeg raakt. Ook binnen wekt het shirt genoeg energie op om je batterij te kunnen opladen. Het shirt kan smartphones, MP3-spelers, camera’s, GPS-systemen en andere USB-geschikte apparaten ondersteunen. Er bevindt zich ook een speciale batterij in het shirt. Deze kan de elektriciteit die je shirt opwekt terwijl hij geen apparaten van stroom voorziet opslaan voor later gebruik.

De Auxetic Sleeve

Naast het Solar Shirt is Pauline van Dongen ook met andere projecten bezig. Één van deze projecten is de auxetic sleeve. Dit project is in samenwerking met Paola Tognazzi and Ralph Zoontjens.
Het doel van dit project is het creëren van een mouw die reageert op lichaamsbewegingen. Dit kan met behulp van auxetic materialen. Bij bijvoorbeeld veel voorkomende lichaamsbewegingen zet het materiaal uit, waardoor het de contouren van het lichaam verandert. Deze materialen worden door middel van 3D-printers bewerkt. Zie hieronder het filmpje voor uitleg over auxetic materialen.

Erg gaaf dus die projecten van Pauline van Dongen. En nog gaver, er is nog ruimte voor verbetering en aanvulling. Om deze reden gaan wij er dan ook vanuit dat we nog veel van Pauline van Dongen gaan horen. Wij kijken uit naar de resultaten van de projecten en alle toffe dingen die daaruit voort gaan komen!

Reageer op artikel:
Een oplader en shirt in één; maak nu kennis met het Solar Shirt van Pauline van Dongen
Sluiten