Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 21 jun 2016

Een serie tips om ook goede foto’s door ramen te maken

Foto’s die je door een glazen ruit maakt, worden meestal niet super. Ramen hebben nu eenmaal de eigenschap dat ze licht reflecteren, dus meestal zie je delen van je lijf vaag terug. Soms zien de foto’s er op de cameradisplay nog wel oké uit, totdat je ze terugziet op een groot scherm. Dan moet je maar hopen dat je ’t nog een keer kunt proberen…

Fotograaf Justin Tierney specialiseert zich in timelapse-fotografie. Hij schiet regelmatig foto’s vanuit wolkenkrabbers, en deelt op Petapixel een paar tips om reflectievrije foto’s te maken! Dat hij weet waar hij over spreekt zie je in deze prachtige timelapse van Tokio:

Licht uit!

Als je van binnen naar buiten fotografeert, is het zaak om het binnen zo donker mogelijk te krijgen. ’s Avonds gebruik je zoveel mogelijk de aanwezige gordijnen of zonnewering. Overdag liever niet, want dan krijg je juist méér reflectie.

Fotografeer dicht op de ruit

Plaats je camera zo dicht mogelijk op de ruit, zonder dat je gear het raam daadwerkelijk raakt. Wolkenkrabbers zijn altijd in beweging, en je wilt niet dat de ruit tegen je lens vibreert.

LensSkirt

De LensSkirt is een vernuftige accessoire. Het is een verduisterende doek, die je met zuignappen aan een ruit bevestigt. Je steekt de camera door het gat aan de achterkant, waardoor reflectie nagenoeg geëlimineerd wordt. LensSkirt is compact en gemakkelijk mee te brengen; volgens Justin is het enige nadeel dat de doek soms te klein is. Dan gebruikt hij ducttape om de stof een beetje uit te rekken. Als je zelf een LensSkirt wilt maken, dan vind je hier handige instructies. Lekker goedkoop, en bovendien kun je ‘m dan zo groot maken als je zelf wilt.

Gebruik een statief met zuignappen

Een timelapse staat of valt met een stabiele camera. Tierney houdt zelf enorm van kleine statieven die je met een zuignap op een ruit plakt. Ze zijn compact, snel te plaatsen en verwijderen en je kunt trekt wat minder aandacht dan met een full-size statief.

Erg gaaf dat Justin z’n ervaring wil delen! Op deze site vind je z’n meest recente project, met timelapses van Japanse steden. De moeite van het checken waard!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Een serie tips om ook goede foto’s door ramen te maken
Sluiten