Daniel Koster
Daniel Koster Cars 16 jun 2015

Een simpele doch briljante oplossing maakt het inhalen van vrachtwagens veilig

Vrachtwagens inhalen op de snelweg kan al lastig zijn. Dit is nog veel moeilijker als je op een eenbaansweg rijdt. Door de vrachtwagen voor je kun je de weg niet kunt zien en hierdoor zie je tegenliggers en bochten pas als je aan een inhaalmanoeuvre bent begonnen. De oplossing van Samsung is simpel, doch briljant.

Vier schermen en een camera

De oplossing is zo simpel omdat het gebruik maakt van technieken die al jaren bestaan. Het enige wat je nodig hebt is een draadloze camera aan de voorkant van de vrachtwagen en vier schermen aan de achterkant van de vrachtwagen. Op de vier schermen aan de achterkant van de vrachtwagen wordt door middel van een live feed beelden getoond. Deze beelden zijn van het wegdek aan de voorkant van de vrachtwagen die door de draadloze camera worden gefilmd. Zo kunnen automobilisten en andere weggebruikers die zich achter de vrachtwagen bevinden in real time zien wat zich voor de vrachtwagen bevindt en of het veilig is om de vrachtwagen in te halen.

Veiligheid boven alles?

Wij moeten alleen toegeven dat, hoe triest het ook is, veiligheid niet boven alles gaat. De kosten van het implementeren van het systeem zijn uiteraard niet laag en zullen verhaald moeten worden op de chauffeurs of hun bazen. Met de ontwikkeling van nieuwe, zelfrijdende auto’s en trucks is het idee echter wel een stuk haalbaarder. Wellicht dat we dus in de toekomst wél veilig vrachtwagens kunnen inhalen.

Reageer op artikel:
Een simpele doch briljante oplossing maakt het inhalen van vrachtwagens veilig
Sluiten