Rutger Houweling
Rutger Houweling 7 aug 2012

Een smartphone met een 41MP-camera: De Nokia 808 PureView (review)

Yes, jullie lezen het goed!! Een smartphone met een 41 Megapixel-camera! Dat is waar het namelijk om draait bij de Nokia 808 PureView. De ontwikkelaars van Nokia hebben samen met de mensen van Carl Zeiss vijf jaar lang in R&D labs gezeten om eindelijk weer eens te innoveren op het gebied van smartphones. Hier zijn ze kort gezegd gedeeltelijk in geslaagd. Qua techniek om fotografie met telefonie samen te brengen zeggen we ja, maar om daadwerkelijk te concurren met de HTC’s, iPhones en Samsungs zeggen we nee. Daarvoor zal Nokia nog iets harder moeten werken en afstappen van hun eigen OS: Symbian. Gelukkig hebben ze dit zelf ook in de gaten en draaien de nieuwste Lumia’s op Windows. Deze telefoons zijn helaas niet voorzien van zo’n vette Carl Zeiss 41MP-sensor. Maar goed… wanneer je niets geeft om de interface en apps, maar graag wilt bellen en goed fotograferen met je smartphone (zonder hiervoor instagram nodig te hebben) is dit een absolute topper!

Wij mochten de 808 Pureview een tijdje testen en willen graag onze ervaringen met jullie delen. Als het goed is, is het redelijk duidelijk dat Symbian niet het beste OS is dus zullen we ons vooral richten op de ervaringen met de camera.

Design

Deze smartphone is eindelijk weer eens een telefoon met een duidelijk eigen design. Dit in vergelijking tot de iPhones, Samsungs en HTC’s die in een oog opslag allemaal op elkaar lijken. De Nokia is alleen met zijn 169 gram een stuk zwaarder dan zijn collega’s. Ook is deze phone met een dikte van 13,9mm niet de slankste. Dit komt mede door de heftige 41MP-sensor die goed zichtbaar is. De camera neemt namelijk zo’n 1/3 van de achterkant in beslag (totale lengte x breedte = 123,9mm x 60,2mm). Je moet iets over hebben voor radicale innovatie.
Toch is de camera redelijk subtiel weggewerkt in een chromen behuizing. Vanaf de camera loopt de plastic achterkant gebogen naar beneden waarna de zijkanten van de telefoon mooi worden afgerond. Ondanks de dikke camerabult ligt de telefoon hierdoor soepel in de hand.

De voorkant ziet er rustig uit. Op het 4-inch grote scherm heb je genoeg ruimte om te sliden. Wat vet is, is dat de hele voorkant van glas is. De luidspreker en de drie functietoetsen aan de onderkant zijn er ingebouwd. Wees maar niet bang, de drie functietoetsen zijn geïntegreerd in 1 button. Pfieuw! Verder zitten er op de bovenkant van de phone aansluitingen voor de koptelefoon, de micro-HDMI en micro-USB.

We gaan natuurlijk niet eindeloos doortypen over het design, maar een laatste detail is de schuifbare-chrome-unlock-knop aan de zijkant die best wel nice is. Deze krijgt gezelschap van de zwarte-camera-knop en de zwarte-volume-knop om de zijkant af te maken.

Al met al een prima design. Het gewicht is redelijk te begrijpen door de grote sensor, maar alles is netjes afgewerkt en werken alle knoppen soepeltjes. Check de foto’s voor een impressie van het design.

Beeldscherm

Wij willen toch iets kleins zeggen over het beeldscherm. Eerder gaven wij al aan fan te zijn van het grote glazen beeldscherm, alleen zijn we minder te spreken over de kwaliteit. Hoe kan een smartphone met zo’n topper van een camera een schermresolutie van 640 x 360 hebben. We dachten dat Nokia na de N8, N7 en X7 hier iets snuggerder mee om zou gaan. Het is toch wel prettig om je mooie foto’s op een hogere resolutie-scherm te bekijken. Wel een mooie feature is dat de helderheid zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid licht in de ruimte waarin de telefoon zich bevindt.

Ook wij snappen dat je toch wel benieuwd bent naar de interface, daarom een kleine impressie:

Camera

Eindelijk is het zover en kunnen we een aantal foto’s laten zien die wij met het toestel maakten. Een spiegelreflex of een compact heb je waarschijnlijk niet altijd bij je, maar soms kom je in een situatie terecht waarbij het wel handig zou zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de eerste narcissen van het jaar ziet. Het is zonde om die mooie gele bloemen niet vast te leggen. Gelukkig hebben wij tegenwoordig altijd een phone op zak dus eentje met een goede camera is van harte welkom.

Technologie

Eerst even een kleine uitleg met waarom deze camera nou zo speciaal is. In het kort gezegd maakt de grote 41MP-sensor het mogelijk om veel pixels te comprimeren naar minder pixels (oftewel oversampling). De cam comprimeert veel losse pixels tot 1 perfecte pixel. De sensor is dan ook 1/1.2” groot. Dit is een stuk groter dan de gemiddelde sensor in andere smartphones. Hierdoor kun je ver inzoomen bij foto’s (zonder veel kwaliteit te verliezen), maar ook bij video’s. Zo heb je een 4 x zoom in vol HD 1080p, 6 x zoom in 720p HD en 12 x zoom wanneer je niet in HD filmt (640 x 360). Verder kun je als formaat 16:9 kiezen, wat ook niet helemaal standaard is, maar wel zorgt voor vette langwerpige beelden.

Wat betekenen die 41Mpix nou eigenlijk? Dit is een actief gebied op de sensor van 7728 x 5368 pixels! De afbeelding hieronder geeft je een indruk van de gebieden bij het schieten van 16:9 en 4:3 foto’s.

Je zult wel denken dat je flink veel geheugen nodig hebt om al die 41MP bestanden op te slaan. Dit valt gelukkig reuze mee. We gaven al aan dat veel losse pixels worden gecomprimeerd in perfecte pixels. Dit gebeurt door het ontwikkelde algoritme van Nokia die alle pixelruis uitsluit. Je kunt daarom ook beter in de PureView sensormodus schieten waarbij de maximale resolutie 8MP is. Natuurlijk kun je ook in de maximale resolutie schieten (deze is afhankelijk van je sensor mode – zie bovenstaande afbeelding).

Zoom

We gaven al aan dat je ver kunt inzoomen zonder dat je veel informatie verliest. We geven hier een vol-zoomvoorbeeld van de 16:9 8MP mode + een vol-zoomvoorbeeld van de 4:3 5MP mode. In de maximale resolutie stand kunnen we uiteraard niet zoomen. Het zoomen gaat overigens behoorlijk smooth! Je slide met je vinger op het scherm van beneden naar boven en de zoom beweegt zicht rustig naar het beeld.

Hierbij een aantal shots om de zoom aan het werk te zien:


16:9 – 8MP

Fotografiemodus

Er zijn verschillende standen waarin je kunt fotograferen. Om snel een snapshot te maken is de automatische modus ideaal. Wanneer je iets meer invloed wilt hebben op de selectie van de instellingen kun je de modus scènes gebruiken. De camera bepaalt dan wel zelf de belangrijkste instellingen. Laten we elkaar geen mietjes noemen, want we willen natuurlijk een beetje creatief zijn. Hiervoor is de creatieve modus bedoeld. In deze modus kun je zelf de instellingen bepalen. Je hebt de keuze om drie voorkeursstanden te programmeren (C1, C2 en C3). Hierin bepaal je de sensormodus (PureView of Maximale resolutie), de resolutie (8MP, 5MP of 2MP, de verhouding (16:9 of 4:3), de kwaliteit (normaal vs. superfijn), de kleurtonen (normaal, levendig, sepia, zwart-wit), de opnamemodus (normaal, brack.mod., interval,zelfontspanner). Verder kun je het beeld onder- en overbelichten, stel je zelf de witbalans in, heb je een ISO tot 1600 en kun je de verzadiging, het contrast en de scherpte verhogen of verlagen. Zelf zijn wij wel fan van een beetje contrast + scherpte dus maakten we daar veelvoudig gebruik van.

Nog een belangrijk detail is de scherpstelmodus. Wanneer je je vinger iets langer op het scherm houdt heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen oneindig, hyperfocaal, close-up of automatisch. Wij zijn vooral fan van de close-up waarmee je gedetailleerde ‘macro’-foto’s kunt maken. De scherpte diepte verhouding is erg nice en het klopt dat wanneer je inzoomt op je close-up-object, je bijna schrikt van alle zichtbare details + hoe scherp het nog is. We hebben een smakelijk voorbeeld om dit te laten zien:

Scherpstellen gaat trouwens super chill! Je focust met je vinger en de cam doet zijn werk. Niet tevreden over je foto?? Rustig maar… je kunt hem namelijk nog bewerken. Dit is wel basic, maar goed Photoshop op je telefoon is ook een beetje teveel van het goede. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aanpassen. Ook kun je de RGB-kleuren aanpassen of een effect toepassen. Nadat je de foto perfect gecropt hebt kun je hem delen op Facebook.

Meer hebben we niet meer te zeggen over deze topper van een smartphone-fotocamera. Veel succes met het verslaan van al je instagrambuddies! Hieronder hebben we nog een verzameling foto’s die gemaakt zijn met de Nokia 808 PureView.

Video

Maar een camera in een smartphone heeft tegenwoordig niet alleen een fotografiefunctie, maar ook een videofunctie. Vooral sinds de komst van de iPhone 4S ligt de lat hoog en zijn er al talloze vette video’s, die geschoten zijn met de 4S, te bewonderen op het wereldwijde web. Tijd voor een concurrent.

Ook om te filmen heb je weer de mogelijkheid om zelf functies in te stellen. Zo kun je kiezen voor een vol HD resolutie (1080p), maar ook 720p en 360p. Verder kun je kiezen tussen een framesnelheid van 30-, 25-, 24- of 25fps en kun je net als de fotocamera je kleurtonen, de verzadiging, het contrast en de scherpte aanpassen. Tijdens het testen zag het er allemaal prima uit. De beelden zijn vloeiend, alles is erg gedetailleerd en is de kleurweergave natuurlijk. Ook hier ging het contrast zoals gewoonlijk weer een beetje omhoog voor een iets leuker beeld. We zijn alleen niet zo te spreken over scherpstelmodus van de filmcamera. Het duurt lang en het hele beeld lijkt niet altijd scherp.

Goed, het filmen is niet beter dan de 4S, maar Nokia heeft zich toch geprobeerd te onderscheiden. Dit heben ze gedaan met Nokia Rich Recording. Wat houdt dit in? Simpel gezegd kun je met de Nokia 808 Pureview een behoorlijk geluidsniveau halen. Namelijk tussen de 140- en 145DB. Bij andere high-end smartphones ligt dit rond de 110dB. Hierdoor kun je zeer hoge, maar ook zeer lage geluiden opnemen. Ideaal bij een bezoek aan je favoriete muziekartiest, maar ook ideaal voor bijvoorbeeld journalisten.

Check hier een aantal video’s:

Overdag Vol HD

Close-up

‘s Avonds Vol HD

Conclusie

Zoals we al eerder aangaven: wanneer je op zoek bent naar een smartphone waarmee je kunt bellen, whatsAppen en goed fotograferen is dit een topper! Het beat nog niet de spiegelreflex, maar prima shots maak je er zeker mee. De camerafuncties zijn ook handig. Je hebt een echte fotografieklikker aan de zijkant die snel reageert. De menu’s zijn goed te bedienen en het scherpstellampje doet zijn werk in het donker. Vooral de close-up’s zijn leuk om mee te experimenteren.

Verder is de belkwaliteit goed en gaat de accu een goede dag mee. Zie deze smartphone gewoon als een compact waarmee je kunt bellen en smsen. Nu maar hopen dat de volgende Nokia met een goede camera draait op Windows 8 en dat deze phone zo licht als een veertje is!

Om af te sluiten hebben we voor jullie een mooi plaatje uit de natuur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Een smartphone met een 41MP-camera: De Nokia 808 PureView (review)
Sluiten