Is een wereld zonder fossiele brandstof nog mogelijk?

De afgelopen eeuwen draait onze maatschappij voor een belangrijk deel op fossiele brandstof. Gas, olie; ze houden onze huizen warm en de economie draaiende, net als onze motoren.

fossiele brandstof

Door de klimaatopwarming komen we er nu achter dat het allemaal wat minder moet, en snel ook. Da’s echter niet simpel, als hele landen op fossiele brandstoffen ingericht zijn. Laten we even doorlopen hóe ingewikkeld de kwestie nou eigenlijk is.

Kleine dingen

Totaal ‘off-the-grid‘ wonen is mogelijk, maar eigenlijk alleen op beperkte schaal. Zelfs als je een huis hebt dat werkt op zonne- en windenergie, is het verstandig om een aggregaat te hebben. Zo’n apparaat levert stroom in noodgevallen, maar draait meestal wel op… diesel.

fossiele brandstof

Elektrisch rijden is (nog) geen oplossing

Het idee van elektrische auto’s is fantastisch: ze hebben geen benzinemotor, dus ook geen schadelijke uitstoot. Dat is belangrijk, maar slechts één aspect. De stroom waarmee je je wagen oplaadt moet natuurlijk érgens vandaan komen.

fossiele brandstof

Als de elektriciteit wordt opgewekt in een kolencentrale, dan is de milieuwinst nog niet bijzonder groot. In zo’n geval is de uitstoot zo’n 22 procent lager dan van een benzinemotor. Het scheelt natuurlijk wel, maar minder dan je denkt. Elektrisch rijden scheelt pas écht als je op groene, duurzame stroom rijdt.

Je smartphone was ooit een plant

Olie en gas exploderen met veel energie, dus zijn ze zéér populair als brandstof. Tijdens het verwerken van fossiele brandstof komen er bijproducten vrij, die belangrijk zijn voor de productie van een andere grote vervuiler. Plastic! Kijk voor de grap eens om je heen, en check het aantal kunststof producten dat je ziet. Wij zien er al elf als we alleen maar recht vooruit kijken!fossiele brandstof

Er zijn alternatieven voor plastic, maar deze waren (tot voor kort) te duur om echt te kunnen concurreren. Bioplastics worden gemaakt van duurzame grondstoffen, zoals zetmeel. Het duurzame karakter van dit plastic zit hem verder in de lagere temperatuur die nodig is tijdens de productie.

WANT_WINDENERGIE

Bioplastic van maïs wordt echter weer duurder omdat de vraag naar dit gewas stijgt. Deze graansoort is namelijk ook geschikt om… biobenzine van te maken. Milieuvriendelijke ontwikkelingen concurreren dus ook met elkaar.

Ingewikkeld is een understatement

De vraag lijkt niet zozeer of een wereld zonder fossiele brandstof mogelijk is. Met héél veel moeite (en geld, oh, wat veel geld!) is het waarschijnlijk wel mogelijk. Het probleem is meer: hoe stoppen we het gebruik van fossiele brandstoffen, én houden we de wereldeconomie intact?

WANT_ZONNEENERGIE

We kunnen moeilijk tegen arme landen zeggen: ‘Ja jongens, we begrijpen dat jullie bevolking óók meer wil verdienen dan een euro per dag, maar gooi toch maar die vieze fabrieken dicht. Getsie!’ Hoe we overstappen op hernieuwbare energie, zonder dat een derde van de wereldbevolking verhongert, is misschien wel het grootste vraagstuk van de komende eeuw.

Helaas is het geen kwestie van overal zonnepanelen neerzetten… De situatie is penibel, maar ondertussen zijn er gelukkig ook positieve ontwikkelingen. Het gaat weer de juiste kant op met onze ozonlaag!Video’s van ons zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Volgens de Verenigde Naties slinkt het gat in de ozonlaag sinds een paar jaar weer. Als het zo doorgaat is ons schild tegen de zon in 2050 helemaal hersteld. Da’s een opsteker!