1 oktober 1982: de eerste CD-speler ter wereld is een feit! | Throwback Thursday

Op 1 oktober 1982 werd de muziekwereld voor altijd veranderd. Na de productie van de eerste compact disc in augustus, was het tijd om de eerste CD-speler aller tijden op de markt te brengen. Iets dat het Japanse Sony dan ook als eerste deed. Maar dan wel met een Nederlands tintje.

In dit artikel kijken we naar het verhaal achter de eerste CD-speler. Wat had het apparaat precies te bieden, wat was er uniek aan en hoeveel kostte hij?

Throwback Thursday: de eerste CD-speler ter wereld

Throwback Thursday is een nieuwe rubriek op WANT. Iedere donderdag blikken we terug naar grote gebeurtenissen uit de geschiedenis. Gebeurtenissen die exact op dezelfde datum plaatsvonden als de dag waarop het artikel gepubliceerd wordt. Waar we twee weken geleden 44 jaar terug in de tijd moesten, was de sprong vorige week met 168 jaar een stuk groter. Vandaag maken we de kleinste sprong die we tot nu toe gemaakt hebben, maar daardoor is het verhaal niet minder interessant.

We gaan in deze editie 38 jaar terug in de tijd. Daardoor komen we uit bij 1 oktober 1982. Een belangrijk jaar voor de muziekindustrie. In dat jaar begon namelijk de productie van de Compact Disc. Een schijfje die we vandaag de dag beter kennen als de CD. Waar die productie op 17 augustus begon, werd de eerste muziekspeler voor het schijfje op 1 oktober gelanceerd. De Sony CDP-101 zag het daglicht en werd op deze datum alleen in Japan gelanceerd. Dat had alles te maken met het feit dat het Nederlandse bedrijf Philips, dat samenwerkte met Japan voor de ontwikkeling van de CD, nog niet ver genoeg was in het proces. Uiteindelijk werd de wereldwijde versie van de Sony CDP-101 in maart 1983 pas gelanceerd.

Sony CDP-101: de eerste

De Sony CDP-101 was een uiterst indrukwekkend apparaat. Het liep ver voor op z’n tijd en was dus ongelofelijk geavanceerd. Je moet bedenken dat de wereld de overstap maakte van de platenspelers naar de cassettespelers. Een grote stap die de muziekindustrie wist te veranderen. Maar de stap naar de CD leek nog groter te zijn. Dit dunne schijfje zorgde er niet alleen voor dat muziek, praktisch gezien, op een hele kleine plaat stond. Het zorgde er ook voor dat je met een simpele druk op de knop naar het volgende of het vorige nummer kon gaan. Zonder dat je daar de boel eerst voor hoeft terug te spelen. Het was een gigantische stap voor de muziekwereld.

Bij zo’n gigantische stap hoorde dus ook een goede speler. En dat was de Sony CDP-101 wel. Uiteraard had dit eerste model wel wat beperkingen. Wat dacht je van het feit dat de hoge kosten ervoor zorgde dat er bespaard moest worden op de digital-to-analogue converters (DAC’s). Hierdoor was er maar een beschikbaar om zowel de linker als de rechter audiokanalen te bedienen. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat het geluid links en het geluid rechts niet synchroon liepen.

Maar over het algemeen was dit een solide product dat een uitstekend eerste thuis was voor de CD. De eerste spelers die als demo getoond werden, beschikten bijvoorbeeld over een verticale disc tray voor de CD. De gedachte erachter was dat mensen de voorkant van de CD zouden kunnen zien. Uiteindelijk werd er bij de Sony CDP-101 toch voor een  horizontale variant gekozen, gezien het feit dat de CD’tjes niet heel makkelijk bleven zitten. Er zat een duidelijk display op de voorkant met het nummer van het liedje en er werd een afstandsbediening meegeleverd. Een groot voordeel destijds vanwege de vele functionaliteiten die het met zich meebracht. Zo sloeg je nummers over, spoelde je terug, zette je de muziek op pauze en deed je de disc tray open en dicht.

De prijs? 168.000 Japanse Yen! Dat zou vandaag de dag gelijk staan aan een bedrag van €1355.

Reageer op artikel:
1 oktober 1982: de eerste CD-speler ter wereld is een feit! | Throwback Thursday
Sluiten