De eerste elektrische fiets ooit gemaakt: terug naar 1880

De elektrische fiets speelt een steeds dominantere rol in ons straatbeeld. Al vallen de elektrische onderdelen steeds minder op door innovaties van deze onderdelen en van het frame van de fiets zelf. De eerste e-bike was alles behalve onopvallend, maar hij was wel innovatief.

De geschiedenis van de elektrische fiets gaat maar liefst 200 jaar terug. Reis mee naar het begin van de jaren 1800 waarin de eerste fiets en daarna ook de eerste elektrische fiets werd uitgevonden.

Allereerste fiets maakte in 1817 al zijn eerste ritje

Aan de basis van de fiets zoals we hem vandaag de dag kennen ligt een uitvinding van de Duitse Karl Drais. Drais maakte voor het eerst een toch op zijn zogenaamde ‘Laufmaschine‘ die ook wel de Draisine werd genoemd. Vandaag de dag noemen we het een fiets.

In die tijd had zijn houten fiets echter nog geen pedalen maar moest Drais dus, zoals de naam al doet vermoeden, lopen om vooruit te komen. Eigenlijk was het dus een loopfiets voor volwassenen. Deze allereerste ‘fiets’ is inmiddels meer dan 200 jaar oud en is door de jaren heen aan veel innovaties en verandering onderworpen. Zo sleutelde de Fransman Pierre Michaux in 1860 een set pedalen en remmen op de Draisine waardoor hij al wat meer begon te lijken op de fiets zoals we hem nu kennen.

Draisine Karl Dreis fiets
De Draisine van Karl Drais (Afbeelding: Wikipedia)

De eerste elektrische fiets komt ook uit de 19e eeuw

Een ‘gewone’ fiets was aan het begin van de 19e eeuw een bijzondere uitvinding. Een innovatie waarvan het effect destijds nog onmeetbaar was. Het lijkt daarom misschien een te grote stap om in die tijd ook al een elektrische fiets te ontwerpen. Toch gebeurde het. Patenten voor de eerste e-bikes werden namelijk gedocumenteerd in de 1880’s en de 1890’s in zowel Frankrijk als de Verenigde Staten.

In het ontwerp dat in Frankrijk was uitgewerkt had de elektrische fiets drie wielen en werd de motor aangedreven door handaandrijving. Deze ‘e-bike‘ had geen pedalen. Het Amerikaanse ontwerp komt wat meer in de buurt van de elektrische fiets zoals we hem nu kennen. De Amerikaanse elektrische fiets had een achterwielmotor en de accu was verwerkt in de driehoekvorm in het frame.

Ben je benieuwd naar hoe de ontwerptekeningen uit het patent er uit zien? Rad Powerbikes (een Amerikaanse elektrische fietsenfabrikant die overigens zelf ook hele toffe e-bikes maakt) heeft ze voor je op een rij gezet.

RadRhino Step-Thru 1 elektrische fiets
RadRhino Step-Thru 1 (Afbeelding: Rad Power Bikes)
Reageer op artikel:
De eerste elektrische fiets ooit gemaakt: terug naar 1880
Sluiten