Onze eerste ervaringen met Red Dead Online

Een maand geleden kwam Red Dead Redemption 2 uit en had ik min of meer een paar dagen vrij geroosterd om de game te spelen. En het was het waard. Tot op de dag van vandaag speel ik de game nog regelmatig, waarbij ik keer op keer mooie avonturen beleef. Het is nu echter ook mogelijk om de online wereld te verkennen in Red Dead Online. Deze werd deze week in een betafase in stapjes uitgerold, maar inmiddels kan iedereen die de game in bezit heeft losgaan met de online modus van de game.

Ik ben geen groot fan van GTA Online. Het is me te chaotisch en elke keer als ik gewoon iets wil doen, word ik door een snelle wagen over gereden. Nu had ik gehoopt dat Red Dead Online dit minder zou hebben en je meer ruimte hebt om je eigen ding te doen. En voor een groot gedeelte is dat ook wel zo. Als je het wilt, kun je je uren in de game vermaken met het simpele jaagprincipe en zul je waarschijnlijk niet heel erg veel gestoord worden. Als je je echter gaat bemoeien met missies waarbij tegenstanders je dwars kunnen liggen, dan kun je je borst nat maken.

Red Dead Online

Los met Red Dead Online

Want waar een moord op iemand die geen vlieg kwaad doet je reputatie kost, daar mag je iemand die bezig is met bijvoorbeeld een transport-missie afmaken. Daar kwam ik al snel op een pijnlijke manier achter. Tijdens een missie moest ik met paard en wagen door een gevaarlijk gebied rijden. Dan denk je dat de computergestuurde tegenstanders het gevaar vormen, maar uiteindelijk kwam ik in een enorm irritante patstelling met een andere speler terecht. Hij killde mij om de wagen te veroveren, maar vervolgens spawnde ik weer dichtbij in de buurt om hem te killen. Zo ging het over en weer zonder dat je echt vooruitging. Ja, je verdient er experiencepunten mee waarmee je in levels omhoog gaat, maar het telkens elkaar afknallen is eigenlijk niet heel erg leuk.

Red Dead Online

Net als bij GTA Online zou je dus kunnen zeggen dat de game net zo leuk is als de spelers waarmee je in de wereld speelt. Over het algemeen probeerde ik dit soort missies te vermijden. Daarmee beperk je jezelf wel een beetje, maar dat is dan maar eenmaal zo. Gelukkig zijn er wel een paar storymissies, die een beetje wat hebben van de Heist-missies uit GTA, maar dan minder uitgebreid. Hierin word je gekoppeld aan andere spelers en moet je een bepaalde opdracht voltooien. Het is een geheel waarbij je enerzijds in de verschillende shootouts in leven moet zien te blijven en anderzijds de vele vijanden moet afmaken. Ook kennen de meeste missies een keuzemoment, waarbij je dan als team moet besluiten hoe je een bepaald dillema verwerkt. Zeker geinig, maar aangezien ik na een paar missies op de 25 procent van voltooing zat, is dit niet iets waar je vele uren mee los kunt gaan.

Red Dead Online

Gelukkig zijn er ook vele losse activiteiten die je kunt doen. Denk daarbij een een soort Battle Royale-achtige modus, waarbij je met 32 man begint en moet proberen zo lang mogelijk in leven te blijven. Of een ouderwetse team deathmatch modus waarbij je lekker in teamverband kunt gaan knallen. Tevens heb je races waarbij je onderweg verschillende tonnen kunt overrijden om daarmee de stamina van je paard aan te vullen of wapens op te pakken waarmee je tegenstanders het leven zuur kunt maken.

Verdien geld

Voor alles wat je in de game doet, verdien je geld. Afhankelijk van goede prestaties in losse modi kan dat bedrag oplopen. Ook heb je dus experiencepunten. Daarmee ga je in levels omhoog. Om nieuwe wapens te kopen moet je zodoende eerst op het juiste niveau zitten en vervolgens moet je genoeg kogels hebben. Aan het begin heb je dat echter allebei niet en zul je merken dat je moet knallen met wapens die een stuk minder krachtig zijn dan wanneer je in de singleplayer speelt.

Red Dead Online

De map die je tot je beschikking krijgt is overigens wel enorm groot. Een groot gedeelte ken je uit de singleplayer-ervaring. Je kunt nu echter ook veilig rondrijden in de buurt van Blackwater en ten zuiden daarvan vind je een woestijn-gebied met Armadillo als bekende stad. Om van A naar B te komen ben je zodoende nog wat langer onderweg dan dat je uit de singleplayer gewend bent.

Red Dead Online

Al met al toont Red Dead Online in deze beta-fase zijn potentie. Er zijn genoeg elementen uit de singleplayermodus die op een goede manier worden overgezet. En tegelijkertijd zien we ook dingen die men geleerd heeft van GTA Online. Ikzelf ben niet zo fan van het willekeurige geknal tussen spelers, ik werk liever samen, maar als je dat in GTA juist tof vond om te doen en bijvoorbeeld met vrienden de boel wilt terroriseren, dan kun je dat gewoon gaan doen.

Red Dead Online is nu voor iedereen die Red Dead Redemption 2 in zijn bezit heeft te spelen. Wil je meer weten over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Onze eerste ervaringen met Red Dead Online
Sluiten