Het eerste vaccin tegen het coronavirus is er: dit moet je weten

Wie had gehoopt dat het coronavirus snel uitgeroeid zou worden, komt van een koude kermis thuis. De recente ontwikkelingen in Italië laten dat des te meer zien. Toch is er licht aan het einde van de tunnel.

De hoop is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het bedrijf, dat actief is in de biotechnologie, heeft een vaccin ontwikkeld dat getest kan gaan worden op de mens. Moderna heeft al samples beschikbaar gesteld aan de Amerikaanse overheid. Dat meldt The Wallstreet Journal.

Het coronavirus heeft wereldwijd een grote impact

Het coronavirus, dat de ziekte nCoV-19 veroorzaakt, heeft wereldwijd een grote impact. Wereldwijd zijn er al meer dan 80.000 mensen besmet, waarvan meer dan 2000 zijn overleden. Internationale beurzen staan de hele week al in het rood en de Olympische Spelen in Tokyo worden bedreigd met afgelasting.

Het vaccin zou een volwassen mens moeten gaan beschermen tegen een infectie van het coronavirus. Dat betekent dat het dus alleen werkt als je nog niet besmet bent met het virus. Verwacht wordt dat de eerste testen op de mens in juli gedaan kunnen gaan worden. Hoewel het dus nog een paar maanden gaat duren voordat het vaccin echt getest kan gaan worden, is dat alsnog razendsnel voor het ontwikkelen van een vaccin.

coronavirus zuid-korea
De leegte vult de straten in Zuid-Korea uit angst voor het coronavirus.  (Afbeelding: EPA / Yonhap)

Een kijk in de toekomst

Toch moet de tijd uitwijzen of het vaccin ook daadwerkelijk werkt en of er negatieve bijwerkingen zijn. De bijwerkingen kunnen bepalend zijn of het vaccin verspreid mag worden. Ook is het belangrijk om in de gaten te houden hoe gezondheidsorganisaties omgaan met het vaccin en hoe zij het gebruiken tegen het virus.

In het beste geval wordt het vaccin pas volgend jaar beschikbaar gesteld. Hoe de wereld er tegen die tijd uitziet in het kader van het coronavirus weet niemand. Het mogelijke vaccin laat in ieder geval zien dat wetenschappers alles op alles zetten om het virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Reageer op artikel:
Het eerste vaccin tegen het coronavirus is er: dit moet je weten
Sluiten