Mark Hofman
Mark Hofman Cars 10 okt 2019

Eerste volledig elektrische Volvo XC40 SUV draait op Android

Volvo onthult volgende week de XC40 SUV: de eerste volledig elektrische auto van het merk. Vandaag maakt het bedrijf bekend dat dit overigens niet het enige unieke is, het is namelijk ook nog eens de eerste auto van het merk die draait op Google’s besturingssysteem Android.

Het betekent dat de XC40 SUV beschikt over features en apps als Google Assistent en Google Maps. Ook zal er toegang zijn tot een aangepaste versie van de Google Play Store, waarmee geoptimaliseerde automotive applicaties gedownload kunnen worden. Deze kunnen met Android Automotive draaien zonder dat er een smartphone aan te pas komt.

Elektrisch en Android, maar niet de eerste in de Volvo Group

Voor het merk Volvo zelf zijn zowel de volledig elektrische auto als de toepassing van Android uniek. Voor de gehele Volvo Group, waar meerdere merken onder vallen, overigens niet. Beide titels gaan wat dat betreft naar sub-merk Polestar. In 2020 verkoopt het merk de Polestar 2 EV (Electric Vehicle) en deze bolide beschikt ook al over het Android-systeem. Het grote verschil met de auto van Volvo is alleen dat deze een stuk betaalbaarder is voor de gemiddelde consument.

Dat Android zijn opwachting maakt in een auto van Volvo is overigens geen verrassing. Tijdens Google I/O 2018 werd Android Automotive al besproken. Destijds was een voorproefje van dit systeem al te vinden in de benzine-versie van de Volvo XC40.

Elektrische Volvo XC40 met Android Automotive
Android Automotive in de Volco XC40 (Bron: Volvo)

Functionaliteiten van Android Automotive

De integratie van Android zal de bestuurder, en zijn passagiers, voorzien van aardig wat gemakken. Zo zijn bepaalde instellingen te regelen door middel van Google Assistent. Of het nu gaat over de temperatuur in de auto of de muziek die via de radio te horen is: het is allemaal met je stem te doen. Uiteraard zullen zogeheten over-the-air updates ervoor zorgen dat nieuwe functies toegevoegd worden en bepaalde functies geoptimaliseerd worden.

Terwijl al deze functionaliteiten ervoor zorgen dat de inzittenden een compleet nieuwe ervaring krijgen, wil dat niet zeggen dat er qua uiterlijk veel veranderd. Mensen die voorheen een Volvo in bezit hadden zullen het infotainment systeem zonder twijfel herkennen. Het Android Automotive systeem van Volvo lijkt namelijk erg veel op de huidige Sensus software.

Oh en mensen die in het bezit zijn van een iPhone kunnen rustig adem blijven halen. De Volvo XC40, inclusief Android, ondersteund gewoon iOS en CarPlay.

Reageer op artikel:
Eerste volledig elektrische Volvo XC40 SUV draait op Android
Sluiten