Vierkante ogen door je beeldscherm? Zo los je het op

We kijken elke dag naar een beeldscherm. Of het nou voor werk of privé is, je kunt er gewoonweg niet omheen. Dat het niet goed is voor je ogen weten we. En ook dat we niet daadwerkelijk vierkante ogen krijgen. Maar wat gebeurt er nog meer als je (te) lang naar een scherm kijkt?

We merken elke dag dat naar een beeldscherm kijken niet ideaal is. Zo klagen veel mensen over droge ogen. Dat heeft te maken met het feit dat je minder knippert als je naar een scherm kijkt. Maar dat is niet het enige.

nieuwe WhatsApp functie

De dames van Bedrock schreven een top artikel over het effect van het beeldscherm op je ogen en leven. Wij zetten een aantal feiten voor je op een rij én ook wat je ertegen kunt doen, zonder dat je als Koos Beeldschermloos door het leven hoeft te gaan.

Nooit meer last van droge ogen

Blauw licht

We hebben vaker geschreven over blauw licht. Elk scherm waar wij naar kijken en gebruiken straalt blauw licht uit. Dat we daardoor moeilijker in slaap kunnen komen weten we. Dat komt omdat blauw licht het slaaphormoon melatonine remt en het aanmaken van stresshormonen bevordert. Maar wist je ook dat blauw licht kan bijdragen aan schade aan het gezichtsvermogen?

effect beeldscherm

Schade tegengaan

De vraag is: wat kun je ertegen doen? Je kunt moeilijk alle schermen afzweren. Een aantal tips:

  • 1. Pas de helderheid van je scherm aan
  • 2. Maak gebruik van apps, Night Shift en programma’s die het blauwe licht filteren
  • 3. Kijk eens in de zoveel tijd even weg. Wat ook kan helpen is twee felgekleurde dingen naast je laptopscherm zetten. Dan verandert de focus.

Meer tips? Of wil je meer lezen over de schade aan je gezichtsvermogen? Klik dan op deze link.