Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Egypte ontdekt 13 gesloten grafkisten van 2.500 jaar oud

Er is een bijzondere vondst gedaan in Egypte. Er zijn 13 grafkisten gevonden van 2.500 jaar oud. Ze zijn ook nog eens ongeopend.

Egypte kennen we natuurlijk als het land van piramides sfinxen en farao’s. In het verleden zijn er al veel vondsten in het land gedaan. Helaas zijn er ook al veel tombes leeggeroofd om de duizendenjarenoude vondsten door te verkopen. Het is dan ook bijzonder dat er vandaag de dag een grote ontdekking is gedaan. Eentje waar nog nooit iemand is bijgekomen.

Grafkisten in Egypte

In de Egyptische necropolis Saqqara, zijn 13 houten grafkisten gevonden. Deze zijn 2.500 jaar oud en bevinden zich in een tombe-complex dat compleet is afgesloten honderden jaren nadat de inwoners stierven. De kisten werden gevonden 11 meter onder de grond en waren op elkaar gestapeld. Ze zijn zo goed bewaard gebleven dat zelfs een aantal van de kleuren die op de kisten zijn geverfd, intact zijn gebleven. Uit onderzoek blijkt dat de kisten al die jaren gesloten zijn gebleven.

Het bijzondere is dat dit nog maar het begin lijkt. De Egyptische minister Khaled Al-Anani zegt dat er waarschijnlijk nog meer grafkisten zijn die nog ontdekt moeten worden in het complex.

Graven in een necropolis

Saqqara, waar de grafkisten zijn gevonden, is een bijzondere plaats. Het is nu necropolis, oftewel een enorme begraafplaats voor de stad Memphis. Die laatste plaats was in het oude Egypte 3.000 jaar de hoofdstad van het land. Het is dan ook voor archeologen een perfecte plaats om onderzoek te doen. Het zijn niet alleen de hooggeplaatste Egyptenaren die daar zijn begraven, uit recent onderzoek blijken ook graven te zijn van de arbeidsklasse.

Helaas kunnen de doden niet spreken. Het is dus onbekend wie er in de grafkisten liggen. Wel kunnen de spullen die in de kist liggen wel iets zeggen over wat voor persoon het was. Mogelijk komt daar snel meer informatie over.

Ondertussen zie Egypte het natuurlijk als ideaal marketingmateriaal. Het deelt dan ook maar al te graag video’s van de nieuwe ontdekking, inclusief muziek die in menig avonturenfilm niet zou misstaan. Dat is niet geheel toevallig, aangezien de grafmonumenten en musea daar weer sinds 1 september open zijn. Dus mocht code oranje worden opgeheven, dan kun je er zelf een kijkje gaan nemen. Wellicht is het ook een interessant vakantieadres voor Elon Musk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Egypte ontdekt 13 gesloten grafkisten van 2.500 jaar oud
Sluiten