Robert Kroes
Robert Kroes Tech 9 mei 2019

Is de anonimiteit van Bitcoin en cryptohandel nu echt voorbij?

Helemaal anoniem was de handel in Bitcoin natuurlijk niet, maar met het nieuwste initiatief van een aantal grote partijen is het definitief gedaan met ‘anonieme’ cryptohandel. In dit artikel zetten we op een rij wat er speelt, waarom een dergelijke stap nodig lijkt, maar ook waarom het wellicht toch geen goed idee is.

Anonimiteit… Alsof je het over de duvel hebt

Een grote groep belangrijke handelaren en investeerders kwam gisteren bijeen in Chicago. Zij hielden daar een brainstormsessie om over de toekomst van de cryptomarkt en -handel te praten. Onder meer een zware delegatie van Ripple en Mike Novogratz, namens zijn investeringsbedrijf, schoven aan. Er zaten in totaal zo’n  35 influencers aan tafel. Volgens het verslag van Bloomberg kwam er veel interessants voorbij. Zo sprak men over een vaste ‘Know Your Customer’ procedure en het opzetten van een zwarte lijst voor malafide partijen die actief zijn op de cryptomarkt. Ook wil men een procedure integreren waarbij de herkomst van gelden wordt vastgelegd. De timing kon niet opmerkelijker, want tijdens deze meeting maakte Binance een hack en het verlies van 7.000 BTC bekend.

Voordelen van standaardisering van cryptohandel

De voordelen van standaardisering van de cryptohandel zijn duidelijk. Met de invoering van een KYC-register en transparantie over de herkomst van gelden is de markt meer gereguleerd en overzichtelijker. Ook houd je op deze manier misdaad, terrorisme en andere ongewenste activiteiten van de beursvloer. Ook een zwarte lijst doet in dat opzicht vast wonderen. Er loopt namelijk nogal wat kaf tussen het koren. Dat regelgevende instanties en institutionele beleggers blij zijn met initiatieven om de rotte appelen uit het mandje te krijgen moge ook duidelijk zijn. De eerste gedachte bij velen is dan ook ‘liever vandaag dan morgen’.

Hoe ‘crypto’ is cryptohandel dan nog?

Natuurlijk heeft iedere cryptomunt zijn eigen filosofie, maar als we kijken naar de Bitcoin zijn decentralisatie en anonimiteit sterke ideologische overwegingen van ‘Satoshi Nakamoto’. Vraag is nu hoe decentraal de handel nog is als men onder elkaar centrale toelatingseisen tot de markt gaat bedenken. Daarnaast ligt er een gevaar van willekeur op de loer. Het was immers nog geen maand geleden toen de algemeen directeur van Binance, kortweg aangeduid met CZ, eigenhandig de listing van Bitcoin SV (BSV) doorhaalde omdat hij het niet eens was met de opinie van de man achter deze munt, Craig Wright. Leidt zo’n zwarte lijst niet tot een angstcultuur ? Tot slot zijn dergelijke uitgangspunten de basis onder de crypto-industrie en daarmee de cryptohandel. Wanneer de partijen besluiten die basis voor een groot deel weg te halen, hoe sterk is het fundament onder cryptohandel dan nog?

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Is de anonimiteit van Bitcoin en cryptohandel nu echt voorbij?
Sluiten