Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 29 okt 2020

Einde FIFA Ultimate Team in zicht dankzij megaboete

Ook in FIFA 21 kun je aan de slag met FIFA Ultimate Team, waarmee je de mogelijkheid hebt om je droomelftal in elkaar te sleutelen. Maar in Nederland lijkt daar binnenkort een einde aan te komen.

Uitgever Electronic Arts heeft vanuit de Nederlandse Kansspelautoriteit een dwangsom opgelegd gekregen. Dat wordt gemeld door de NOS. En dat zou zomaar het einde van FIFA Ultimate Team in zijn huidige vorm kunnen betekenen.

FIFA Ultimate Team onder vuur

De dwangsom die door de Nederlandse Kansspelautoriteit is vrijgegeven bestaat uit een boete van 500.000 euro per week met een maximum van vijf miljoen euro zolang het bedrijf het verslavende spelelement niet uit de game haalt. Het probleem zit hem er in dat gamers in FIFA Ultimate Team voor echt geld lootboxen of in dit geval pakjes digitale kaarten kan kopen met daarin de kans dat je een goede speler vindt. En die spelers kun je dan weer in de auction house van de game verkopen, waarmee je met de winst weer nieuwe spelers kan kopen. Dat is volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit gokken. EA heeft dat altijd bestreden, maar heeft nu ongelijk gekregen van de rechter en dus mag de boete worden opgegeven.

FIFA Ultimate Team
Speel met Gullit in FIFA Ultimate Team (Afbeelding: Electronic Arts)

Volgens Electronic Arts is het element van lootboxen in FIFA Ultimate Team geen gokken. Men verwijst daarbij naar fysieke kaarten voor bijvoorbeeld Pokémon die je in de winkel kan kopen. Die komen ook in pakjes en weet je eigenlijk nooit wat er in zit. Maar daar ging de rechter niet in mee. Daarbij helpt het ook niet dat vooral jonge gamers over het algemeen verleid worden om zo’n aankoop te doen en dat zou gokken op latere leeftijd weer aanmoedigen.

Onduidelijk wat er nu gaat gebeuren

Nu is het de grote vraag wat er gaat gebeuren in FIFA Ultimate Team. vijf miljoen euro is een hoop geld, maar tegelijkertijd is het een game die in Nederland veel wordt verkocht. Wellicht dat hem een rekensom kan maken en dat de boete lager is dan de winst die het bedrijf in Nederland maakt. Het zou ook kunnen dat je straks een update krijgt, waardoor het of niet meer mogelijk is om de pakjes voor echt geld te kopen of dat het niet mogelijk is om ze via het auction house te verkopen. En in het meest extreme geval wordt de modus in Nederland op slot gezet. Wil je meer lezen over FIFA? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Einde FIFA Ultimate Team in zicht dankzij megaboete
Sluiten