Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 27 jul 2017

Strijd der titanen: einde van de smartphone in zicht dankzij VR en AR

Sinds de geboorte van de eerste smartphone in 1999 is de populariteit van de smartphone de lucht in geschoten. De slimme telefoons heb de weg vrij gemaakt voor vele andere slimme producten. Amazon, Microsoft en Facebook profiteren hier van en een nieuwe fase in de tech is aangebroken. De vraag is: past de smartphone daar nog wel in of niet?

De heerschappij in smartphoneland is onzeker voor Apple en Google

De grote jongens in smartphoneland, Apple en Google, presenteren ieder jaar ergens tussen april en juni hun grootste plannen voor het komende jaar. Met de opkomst en steeds geavanceerdere ontwikkeling van augmented reality en virtual reality lijkt dat een nieuwe fase in de informatica is aangebroken.

Amazon, Microsoft en Facebook hebben het dan misschien niet gemaakt op de smartphonemarkt, maar vormen met hun nieuwe platformen en producten zeker wel een bedreiging voor smartphones. Het zou zo kunnen dat het einde van Apple en Google’s heerschappij op de smartphonemarkt over een aantal jaar voorbij is.

smartphone

Nieuwe technologieën, nieuwe kansen

Grote technologische veranderingen kunnen grote kansen creëren voor ondernemers, maar dan moeten ze die kansen wel opmerken. Zo hadden Microsoft en Apple in de jaren 70 al door dat computers beter in de markt zouden liggen dan de enorme, kamer-vullende mainframes. Het is duidelijk dat de vooruitstrevenden het gevecht hier hebben gewonnen, want ken je iemand die een mainframe heeft gehad? Oke, misschien was dit ook wel wat voor onze tijd. Maar je snapt het punt.

Sommigen zijn het er mee oneens dat smartphones bedreigd worden door nieuwe technologieën. Anderen vinden dat deze ontwikkelingen nog te ver in de toekomst liggen om een echte bedreiging te vormen. Toch is er steeds meer interesse in augmented reality. Denk bijvoorbeeld aan Amazon’s Alexa en Microsoft’s HoloLens ‘hologram’ bril. Facebook en SnapChat hebben tegenwoordig al ingebouwde AR in de camera op hun apps. Het lijkt er dus op dat er een race gaande is net als toen de computer het van de mainframe won.

smartphone

Blijft de smartphone of niet? The game is on

Nieuwe ontwikkelingen in tech focussen zich vooral op augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Dit zijn technologieën die onze digitale wereld en onze zintuigen echt met elkaar laten versmelten. Dit betekent bijvoorbeeld informatie die in je ogen en oren wordt geprojecteerd wanneer je het nodig hebt. Dus waarom heb je een telefoon nodig als je Netflix en Whatsapp recht voor je neus te zien zijn?

Dit laten Apple en Google natuurlijk niet zomaar gebeuren. Zij voelen de hete adem van Amazon, Facebook en Microsoft ook in hun nek en zijn ook bezig met het ontwikkelen van apps en apparaten met een AR-update. We weten allemaal dat de Google Glass een grote flop was maar Google heeft gelukkig nog meer projecten in de pijplijn, zoals Project Tango.

Tegenwoordig heeft Google Android, de meest populaire smartphone software ter wereld, en wordt Apple gezien als the one to beat als het aankomt op tech. Het zou kunnen dat Apple, om zijn koppositie te behouden, zijn eigen smartphones op een gegeven moment vervangt met een eigen nieuw hardware platform. Daardoor zou het Amazon en Microsoft alsnog dwarsliggen.

Wij volgen de race op onze dooie gemak graag vanaf de zijlijn, met een bak popcorn. Als het aan Mark Zuckerberg ligt zie je hem in 2022 als winnaar over de eindstreep komen, met een AR-bril op je hoofd en dus zonder smartphone in je hand. Check het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strijd der titanen: einde van de smartphone in zicht dankzij VR en AR
Sluiten