Daniel Koster
Daniel Koster Cars 25 sep 2015

Eindelijk: deze rubberen band plakt zichzelf als-ie lek is

Fietsen is dé manier om in de urban jungle van hot naar her te komen. Echter is er sinds het ontstaan van de fiets één mankement welke na al die jaren nog steeds niet verholpen is. Een mankement die het bloed onder je nagels vandaan kan halen. We hebben het uiteraard over het krijgen van een lekke band. Dit is met deze innovatie verleden tijd.

Band die zichzelf plakt

Het hebben van een lekke band is simpel te verklaren. Dit komt namelijk voor als zich een gat in het rubber van je binnenband vormt. Dit gat moet je normaliter handmatig plakken. Een werk waar wij altijd met tegenzin naar uitkijken. Nu kun je je fiets naar de fietsenmaker brengen, maar dan ben je alweer gauw een kleine tien euro lichter. Gelukkig is er nu deze nieuwe technologie. Een groep wetenschappers uit Duitsland en Finland hebben namelijk een nieuw proces ontwikkeld waarbij rubber zichzelf weer aanhecht. Dit gebeurt wanneer het rubber zich (weer) in een situatie bevindt waarbij de temperatuur vergelijkbaar is met die van kamertemperatuur. Wanneer het warmer is dicht de band zichzelf nog sneller. Je kunt alles over het ingewikkelde proces lezen in dit artikel en/of het onderstaande filmpje met uitleg checken!

Recent gepubliceerd

We zullen nog wel even moeten wachten op deze nieuwe technologie. Het onderzoek van de Duitse – en Finse wetenschappers is namelijk onlangs gepresenteerd. Als echter blijkt dat het werkelijk zo goed werkt als in het onderzoek is beschreven, dan kan het niet anders zijn dan dat deze innovatie er daadwerkelijk gaat komen. Overigens werkt dit voor alle vormen van banden, dus ook voor autobanden bijvoorbeeld. Nooit meer banden plakken, het klinkt ons als muziek in de oren!

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk: deze rubberen band plakt zichzelf als-ie lek is
Sluiten