Daniel Koster
Daniel Koster 1 feb 2017

De kogel is door de kerk: dit jaar nog geen roamingkosten meer in Europa

Eindelijk is de kogel door de kerk. Vanaf 15 juni 2017 zul je als smartphonegebruiker geen extra kosten meer maken voor het gebruiken van je abonnement in Europa. Toch is het nog steeds een ingewikkeld verhaal als we het over de roamingkosten binnen Europa hebben. We lichten ‘m je graag toe.

Dag roamingkosten, dag!

Vanaf 15 juni 2017 zullen Europese providers geen extra kosten meer rekenen als jij in Europa belt, smst of data verbruikt. Dat is bij sommige providers nu al het geval bij nieuwere abonnementen, zoals bij Vodafone. Echter zal het vanaf 15 juni voor alle Europese providers het geval zijn.

Wij zijn er vanaf, maar de providers..

Maar daarmee is de kous (nog) niet af. Want, de het roamen in Europa moet nog wel tussen de providers worden verrekend. Om daarmee af te rekenen moet nog een akkoord voor de onderlinge tarieven door de Europese Commissie worden opgesteld.

Het is namelijk zo dat een provider geld betaalt aan een andere provider als zijn klant het netwerk van de desbetreffende provider gebruikt. Dat is op zich logisch. Nu heeft Europa maximum kosten die providers aan elkaar mogen rekenen voorgesteld:

[accordion title=”Maximum kosten tussen providers”]

  • Bellen: vanaf 15 juni kost bellen 0,032 euro per minuut
  • Sms: vanaf 15 juni kost smsen 0,01 euro per bericht
  • Data: data kost nu 8,50 per gigabyte. Vanaf 15 juni betaal je maximaal 7,75 euro per gigabyte. Dat wordt op 1 januari 2018 zes euro, 1 januari 2019 4,50 euro, 1 januari 2020 3,50 euro, op 1 januari 2021 drie euro en uiteindelijk 2,25 euro op 1 januari 2022.

[/accordion]

Nu het Europese Parlement nog

Dit zijn dus geen kosten die jij betaalt. Deze drie maatregelen zorgen ervoor dat het voor telecomproviders een stuk betaalbaarder wordt om geen roamingkosten meer te rekenen. Jij kunt zodoende gewoon van je mobiele abonnement genieten zonder dat de providers hier de dupe van zijn. Nice!

De maatregelen moeten nog wel door het gehele Europees Parlement worden goedgekeurd. En o ja, het is dus enkel nog zo in Europa. In andere landen betaal je wél gewoon roamingkosten. Dat gaat de komende tijd ook niet veranderen denken wij. Helaas.

Buiten Europa wél roamingkosten

In ieder geval is dit wel goed nieuws. Vanaf 15 juni 2017 verdwijnen de roamingkosten in Europa voor goed. Zodoende ben je tijdens jouw stedentrip of strandvakantie binnen Europa altijd bereikbaar. Buiten Europa is het goed om deze drie tips in de gaten te houden om dataverbruik te minimaliseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De kogel is door de kerk: dit jaar nog geen roamingkosten meer in Europa
Sluiten