Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 29 okt 2018

Eindelijk “kauwgom” waarvan de smaak nooit vervaagt

Soms kan het heerlijk zijn om op een stuk kauwgom te kauwen. Het kan verfrissend. lekker zoet of zelfs heet zijn als je in het laatste geval zo’n uitdagende Jawbreaker te pakken hebt. Het nadeel is echter dat de smaak al gauw vervaagt en je uiteindelijk overblijft met wat lijkt op een smakeloos stukje rubber in je mond. Als het aan onderzoekers aan de Japanse Meiji University ligt, komt daar echter verandering in. Ze hebben namelijk elektrische kauwgom ontwikkeld, die nooit zijn smaak verliest.

Kauwgom met elektrische schokken

We zeggen wel kauwgom, maar eigenlijk is dat het niet helemaal. We hebben namelijk te maken met een element met elektrodes, omwikkeld met een dun laagje plastic. De onderzoekers noemen hun uitvinding “unlimited electric gum” en het ding werkt door middel van het piëzo-elektrische effect. Hierbij worden er bepaalde elektrische ladingen gecreëerd, als reactie op het kauwen op het spul. Door deze elektrische schokjes worden je smaakpapillen voor de gek gehouden en denk je dat je een bepaalde smaak proeft.

kauwgum

Elke smaak op elk moment

Doordat de smaak wordt gecreëerd door elektrische schokken zou je theoretisch gezien ook elke smaak aan je stukje elektrische kauwgom kunnen koppelen. Helaas zijn ze echter nog niet zover. Eerder dit jaar werd de kauwgom in Japan tijdens een evenement getest en de proefpersonen meldden dat ze een bittere of zoute smaak proefden. Ze vergelijkten de smaak met ansjovis. Nu klinkt dat niet bepaald geweldig voor kauwgom, maar een begin is er en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Ingenieur Mehdi Sadaghdar is ook bezig geweest met elektrische schokken op zijn tong, maar om hele andere redenen. Hij wilde namelijk de pijn van een elektrische schok met zijn tong meten.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Eindelijk “kauwgom” waarvan de smaak nooit vervaagt
Sluiten