Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 20 mei 2015

Electroloom: de 3D-printer voor kleding komt steeds dichterbij

Vorig jaar lieten we jullie de Electroloom zien. Het apparaat is geïnspireerd door 3D-printers, maar maakt textiel, in welke vorm je maar wilt! De bedenkers hebben inmiddels aardige stappen gemaakt en komen nu met een Kickstarter-campagne om de techniek verder door te ontwikkelen.

De Electroloom werkt met een mal, die in het midden van het apparaat staat. De machine gebruikt elektriciteit om piepkleine vezels op deze mal te spuiten, die vervolgens enorm met elkaar vervlochten raken. Na verloop van tijd krijg je zo een lap stof of zelfs een geheel kledingstuk. Impressive!

Het project wordt voornamelijk gefinancierd door tanktops en rokken, die met de Electroloom gemaakt worden. De kledingstukken kosten ongeveer 88 euro, maar dan heb je echt iets unieks te pakken. Door de innovatieve productiewijze zijn er geen naden nodig; alles bestaat uit één stuk textiel.

Kinderschoenen

Het ziet er erg gaaf uit, en je kunt er ook leuke dingen mee doen, maar de tech staat nog in de kinderschoenen. Het printen van een stuk stof duurt acht tot zestien uur, en het materiaal is niet elastisch. De kleding is natuurlijk wel te dragen, maar niet zo comfortabel als dingen die je in de winkel koopt.

Een alfaversie van het Electroloom-apparaat is ook te reserveren, maar dat kost ongeveer vierduizend euro. Té prijzig om ‘m als hobbyist in huis te halen, lijkt ons. Als je écht grote plannen hebt voor je eigen designs kun je er natuurlijk wél voor gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Electroloom: de 3D-printer voor kleding komt steeds dichterbij
Sluiten