Mark Hofman
Mark Hofman Cars 4 mrt 2020

Elektrische auto kopen? Vanaf 1 juli krijg je €4000 subsidie in Nederland

Wie van plan is om een elektrische auto te kopen in Nederland, wil misschien nog heel even wachten met deze aankoop. Vanaf 1 juli krijg je in ons land namelijk €4000 subsidie, dat maakt minister Van Veldhoven bekend.

Particulieren kunnen vanaf 1 juli 2020 de subsidie aanvragen als ze een elektrische auto aan willen schaffen. Ook voor mensen die zo’n auto aanschaffen via private lease kunnen de subsidie van €4000 aanvragen. Ga je voor een tweedehands auto, dan is het mogelijk om €2000 te ontvangen.

Subsidie voor aanschaf elektrische auto

Benzine auto’s moeten steeds meer plek gaan maken voor de elektrische auto. Althans, dat is de bedoeling. Maar voor mensen met middeninkomens is het financieel lastig om zo’n auto aan te schaffen. Hierdoor maken veel minder mensen de keuze om ook echt voor deze optie te kiezen. Zeker particulieren hebben hier moeite mee.

Volgens Minister van Velhoven is dat alles behalve de bedoeling. Zo laat ze weten ” Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders”. Door de nieuwe regeling, waarmee een afspraak uit het klimaatakkoord wordt ingevuld, moet deze drempel lager worden.

“Veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken”

Tesla Model 3 elektrische auto
Tesla (Afbeelding: Tesla)

Welke auto’s komen in aanmerking?

Niet iedere elektrische auto komen in aanmerking voor de subsidie. Zo vissen mensen die een hybride willen komen buiten het net. Het gaat om volledig emissieloze personenauto’s die een waarde tussen de 12.000 en 45.000 euro hebben.

Het maakt in deze dus niet uit of de auto nieuw of gebruikt is. Wel is de actieradius een belangrijk element in deze. De elektrische auto moet, minimaal 120 kilometer kunnen rijden.

Iedereen die gebruik wil maken van de subsidie moet overigens wel minimaal vier jaar in dezelfde auto blijven rijden. Stop jij het leasecontract binnen vier jaar, dan stop je subsidie ook. Stap jij binnen drie jaar in een andere auto, dan moet je een deel van de subsidie zelfs terugbetalen.

Reageer op artikel:
Elektrische auto kopen? Vanaf 1 juli krijg je €4000 subsidie in Nederland
Sluiten