Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 20 dec 2020

Elektrische auto dankzij Aptera in een gloednieuw jasje; hoeft niet op te laden

Heb je nog nooit van de naam ‘Aptera’ gehoord? Dat nemen we je niet kwalijk. Dit bedrijf probeerde in 2011 zonder al te veel succes een elektrische auto met drie wielen de weg op te krijgen. Maar het bedrijf is terug met een nieuwe interessante elektrische auto, deze keer eentje die je volgens Aptera nooit hoeft op te laden.

Aptera’s elektrische auto hoeft niet te stoppen bij het tankstation of naast een laadpaal om op te laden. Hij rijdt namelijk op zonne-energie. Maar werkt dit echt zo simpel als een paar rondjes rijden op een zonnige dag?

Aptera’s elektrische auto heeft geen elektriciteit nodig om te rijden

Net als de eerste elektrische auto die Aptera op de markt wilde brengen heeft ook dit elektrische vervoermiddel drie wielen in plaats van vier. Het is het eerste elektrische vervoermiddel ter wereld dat ‘nooit opgeladen hoeft te worden’. De auto die voornamelijk op zonne-energie rijdt kan wel opgeladen worden met elektriciteit maar dat hoeft dus niet.

Aptera zonne-energie
Aptera’s auto op zonne-energie (Afbeelding: Aptera Motors Corp.)

Aptera’s Paradigm en Paradigm+, zoals de twee modellen van deze elektrische auto heten, hebben een ingebouwd zonnepaneel die de accu van de auto’s direct oplaadt. Deze panelen zijn op het dak van de auto’s bevestigd en kunnen genoeg zonlicht opvangen om meer dan 65 kilometer per dag te rijden en meer dan 17700 kilometer per jaar. Met de optie om nog een zonnepaneel toe te voegen aan de auto, bijvoorbeeld voor op de motorkap, kan die actieradius verder worden opgerekt.

Aptera elektrische auto
De zonnepanelen op de auto (Afbeelding: Aptera Motors Corp.)

Rij je minder dan 65 kilometer per dag? Dan hoef je de Paradigm en Paradigm+ dus ‘nooit’ op te laden en rij je vrijwel altijd op zonne-energie. Kom thuis van je werk, parkeer de elektrische auto, ga naar bed, en rij ‘s ochtends weg met meer ‘brandstof’ in de tank van de auto dan toen je hem gisteren parkeerde.

Rij je meer dan 65 kilometer per dag of ga je een weekendje weg op op vakantie? Dan moet je Aptera wel aansluiten op het stroomnetwerk. Wanneer hij volledig opgeladen is heeft hij een bizarre actieradius 1610 kilometer; dat is zeg maar 3 keer zo groot als de actieradius van de gemiddelde Tesla.

Wanneer zien we Paradigm en Paradigm+ op de weg?

Als we naar de auto’s van Aptera kijken dan zien we een futuristische elektrische auto die niet zou misstaan in een Back to the Future-film. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat deze auto in de niet zo verre toekomst al op de weg te zien is. Het is in de VS namelijk al mogelijk om een preorder te plaatsen voor deze auto’s. Tenminste, dat was het. De twee modellen van de auto zijn namelijk al uitverkocht. De elektrische auto’s gaan beide in productie aan het begin van 2021.

Reageer op artikel:
Elektrische auto dankzij Aptera in een gloednieuw jasje; hoeft niet op te laden
Sluiten