Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 30 mrt 2018

Zoveel bespaar je met een elektrische auto in Nederland

Elektrisch rijden is de toekomst en zou ons moeten helpen om het milieu te sparen. Als het je niet zo interesseert wat er met het milieu gebeurt, kan een elektrische auto alsnog aantrekkelijk zijn. Je kunt er namelijk best wat geld mee besparen, vergeleken met rijden in een auto met een verbrandingsmotor. Dit is hoeveel.

Eerst wel meer betalen

Als je gaat kijken naar wat voor elektrische auto’s er allemaal zijn, lijkt het misschien alsof je helemaal niet goedkoper uit bent met elektrisch rijden. De prijs van een elektrische auto is namelijk over het algemeen wel een stukje hoger dan dat van je standaard auto.

Je moet dus wel eerst even wat meer investeren, voordat je het weer terug kunt verdienen. Wanneer de auto’s op een gegeven moment massaal worden verkocht, zouden de prijzen wel moeten dalen. Wanneer dit precies gaat gebeuren is echter nog onzeker.

Tesla showroom

Lagere onderhoudskosten

Nadat je in eerste instantie meer hebt betaald voor je auto, kun je wel geld besparen in het gebruik ervan. Aangezien een elektrische auto nauwelijks mechanische onderdelen heeft die binnenin bewegen, heb je in principe ook minder last van slijtage en dingen die kapot gaan.

Je hoeft daarbij minder vaak naar de garage voor onderhoud. Het is wel zo dat EV’s doorgaans een stukje zwaarder zijn dan normale auto’s. In combinatie met de onmiddellijke koppel kunnen de banden daarom wel sneller slijten.

Autobandenfabrikant Goodyear is echter bezig met het ontwikkelen van speciale autobanden, die wel tegen het hogere gewicht en de onmiddellijke koppel bestand zijn.

Tesla motor

Energiekosten

Qua energiekosten kun je er goedkoper uitzijn met een elektrische auto, hoewel energieprijzen wel lastig zijn te voorspellen. Er geldt hier echter wel een maar: je moet dan wel thuis opladen. Als je thuis of op het werk kunt opladen, zou je ongeveer de helft goedkoper uitzijn, vergeleken met een verbrandingsauto.

Maar als je alleen gebruikt maakt van openbare oplaadpunten, zou de prijs min of meer hetzelfde zijn als gewoon tanken. Overigens kun je ook zelf een laadpaal aanvragen en bijvoorbeeld in je tuin laten zetten. Meestal kun je hier een goedkoper energiecontract bij aansluiten.

elektrische auto

Geen belasting

Als je nu een elektrische auto koopt krijg je ook belastingvoordeel. Normaal gesproken moet je aanschafbelasting betalen bij het kopen van een nieuwe auto. Dit is gekoppeld aan de CO2-uitstoot van de auto en aangezien elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, hoef je dus niks te betalen.

Daarnaast ben je ook vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting, aangezien dit ook weer gekoppeld is aan de CO2-uitstoot. Deze belastingvoordelen gelden echter tot 2021. Daarna zou het een ander weer een ander verhaal kunnen zijn.

belastingvoordeel

Subsidies elektrische auto

Als laatste kun je er ook goedkoper uit zijn, dankzij een subsidie. Verschillende gemeenten en andere overheidsinstellingen proberen hiermee elektrisch rijden te stimuleren. Wat er allemaal mogelijk is, hangt wel af van waar je woont.

Zo kun je bijvoorbeeld in Den Haag als ondernemer een bedrag van 5.000 euro aan subsidie krijgen als je een nieuwe elektrische auto koopt. Kijk op de website van de gemeente waar je woont, wat er allemaal mogelijk is.

Als je precies wilt weten wat een bepaald elektrische auto je gaat kosten, kun je op de website van de ANBW dit met een tool berekenen. Het kan overigens handiger zijn om gewoon even af te wachten. Met de komst van autonome auto’s zou het namelijk goedkoper zijn om gewoon geen auto te hebben en telkens een robottaxi te gebruiken. Aan de andere kant kan het nog wel even duren voordat het zover is.

Reageer op artikel:
Zoveel bespaar je met een elektrische auto in Nederland
Sluiten