Is het nog steeds te vroeg om een elektrische auto te kopen?

Elektrische auto's Sam Dille 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De vraag naar elektrische auto’s blijft groeien. In Nederland zijn EV’s anno 2023 bijna net zo geliefd als benzineauto’s. Maar misschien is het toch beter om nog even te wachten met het kopen van jouw elektrische klasbak.

De stijgende vraag zorgt namelijk ook voor wat problemen. Als je een elektrische auto wilt kopen, moet je daarom goed weten wat je kunt verwachten. Wij nemen de voor- en nadelen even met je door.

Waarom zou je nu wél een elektrische auto aanschaffen?

Elektrische voertuigen zijn een eenvoudige manier om bij te dragen aan een schonere planeet. Door te kiezen voor een volledig elektrisch voertuig, kun je jouw ecologische voetafdruk drastisch verminderen.

De kans is ook groot dat je binnenkort wel een elektrische auto móét aanschaffen. De Nederlandse regering verbiedt namelijk de verkoop van diesel- en benzinevoertuigen vanaf 2035. Elektrische auto’s kunnen je op lange termijn ook geld besparen. Het aankoopbedrag is hoog, maar je hoeft geen brandstof meer te bekostigen. In plaats daarvan kun je hem ‘s nachts thuis opladen.

Actieradius elektrische auto
Aan het opladen. (Afbeelding: Skoda)

Waarom je misschien beter even kunt wachten

Je kunt niet ontkennen dat er ook een paar nadelen aan een elektrische auto zitten. Als je een EV hebt, is het soms een drama om hem op te laden. Er zijn nog niet genoeg laadstations hier in Nederland, dus je moet goed zoeken voordat je jouw voertuig buitenshuis kunt opladen. Op het platteland zijn ze nog zeldzamer en is het een uitdaging om er eentje te vinden.

Ook thuis opladen is geen pretje. Het kost veel energie en als je geen oprit of parkeerplaats hebt, is het installeren van een oplader nogal een klus. De problemen zullen waarschijnlijk in de toekomst worden opgelost. De Europese Unie heeft als doel om over drie jaar op haar belangrijkste snelwegen elke zestig kilometer een laadstation te bouwen.

Tesla wil elektrische auto universeel laden, maar het is een ramp
Tesla Supercharger (Afbeelding: Tesla)

Wat ga jij doen?

Kortom, elektrische auto’s zijn de toekomst, maar nog verre van perfect. Het kan dus slim zijn om voorlopig nog even hybride te rijden, terwijl de wereld zich klaarmaakt voor meer elektrisch rijden.

Als je de aankoopprijs van een elektrische auto net iets te hoog vindt, dan kun je ervoor kiezen om een tweedehands model te kopen. Veel mensen weten alleen niet zeker of dit wel veilig is. Wij zochten het voor je uit en schreven erover in het onderstaande artikel.

Is het kopen van een tweedehands elektrische auto een goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen