Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 20 aug 2017

Waarom elektrische auto’s nog niet zijn ingeburgerd

Analisten voorspellen dat tegen 2025 bijna iedereen zal rondrijden in een elektrische auto. Dat duurt nog een paar jaartjes en elektrische auto’s zijn nou niet bepaald iets van de laatste paar jaren. Ze bestaan al veel langer en zelfs in de achttiende eeuw deden mensen al experimenten met de voertuigen. Waarom rijden we dan niet allemaal al rond in de zogenaamde EV’s? Daar verscheen deze week een interessant artikel over op The Next Web.

Vonds aardoliereserves dwarsboomde eerste opleving elektrische auto’s

De allereerste elektrische auto’s sloegen niet aan omdat ze nog niet praktisch genoeg waren. Daarnaast werd de ontwikkeling ook gedwarsboomd door het wereldwijd ontdekken van grote aardoliereserves. Slecht voor de EV’s, maar een enorme boost voor verbrandingsmotoren.

Flokken Elektrowagen uit 1888
Flokken Elektrowagen uit 1888

Modernere EV’s lange tijd vastgelopen op kat en muis spelletje

Inmiddels hebben we door dat deze oliereserves opraken en keren we langzaamaan weer terug naar elektrische rijden. De reden dat dit nog niet massaal is aangeslagen heeft te maken met een kat en muis spelletje.

Enerzijds willen consumenten niet investeren in een dure elektrische auto als dit een voorbijgaande trend is en wachten dus af. Anderzijds willen ook automakers niet investeren in het maken van de auto’s als er niet een grote vraag naar is. Ook bedrijven die de oplaadstations produceren zijn lange tijd om dezelfde reden terughoudend gebleven.

Tesla Supercharger stations voor elektrische auto

Ratio angst

Toen er voorzichtig enkele elektrische auto’s op de markt verschenen bleven consumenten wat huiverig, aangezien deze auto’s vaak een behoorlijk beperkte actieradius hadden. Consumenten waren bang om ergens te stranden met een lege batterij, zonder een oplaadstation in zicht. Hoewel deze angst er nog is, hoeven bestuurders zich hier geen zorgen meer om te maken.

Tegenwoordig genoeg oplaadstations en groter rijbereik

Knopen zijn doorgehakt en zijn er massaal oplaadstations geplaatst. In de VS zijn er nu zelfs meer oplaadstations dan er McDonald’s-vestigingen zijn. Daarnaast hebben de nieuwe elektrische auto’s een behoorlijke actieradius. De Tesla model S heeft bijvoorbeeld een rijbereik van 390 km tot zelfs 539 km.

Elektrische auto’s eindelijk in opkomst

Het ziet er dus naar uit dat hoewel we een langzame start hebben gemaakt, de overstap naar elektrische auto’s nu dus eindelijk wel zal doorzetten. Tesla kwam onlangs met het eerste Tesla model voor de massa en heeft nu al genoeg bestellingen voor de Model 3 om het bedrijf tot 2019 zoet te houden in de fabrieken.

Ook andere automakers zijn druk bezig met het ontwikkelen van betaalbare elektrische auto’s. Deze zeven auto’s zijn daar getuige van en kun je tussen nu en 2021 al bemachtigen.

Reageer op artikel:
Waarom elektrische auto’s nog niet zijn ingeburgerd
Sluiten