Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 13 dec 2020

Elektrische auto: hoe laad je hem op en hoe lang kun je ermee rijden?

Een elektrische auto roept vaak een aantal praktische vragen op. Deze twee vragen worden misschien wel het meest gesteld: hoe laad ik een elektrische auto thuis op? En hoe lang kan ik met een elektrische auto rijden?

Op beide vragen is er geen eenduidig antwoord. Het antwoord is namelijk in beide gevallen afhankelijk van de elektrische auto in kwestie. Maar we zijn de beroerdste niet en leggen je graag wat meer uit over deze twee onderwerpen.

Hoe laad je een elektrische auto op?

Het antwoord dat je zou verwachten op deze vraag is: ”Plug hem in het stopcontact en opladen maar”. Dat is alleen iets makkelijker gezegd dan gedaan.

Wie zijn elektrische auto naast zijn huis of in de garage kan parkeren kan de stekker van de auto daar waarschijnlijk inderdaad rechtstreeks verbinden met de huishoudelijke elektriciteitsvoorziening, dus op de wisselspanning (AC). Precies, gewoon in een stopcontact in de muur dus. Het opladen via zo’n stopcontact kan alleen lang duren en belast het stroomnetwerk zwaar. Het is ook mogelijk om een ‘standaard’ laadpaal aan huis te laten installeren. Dit zijn AC-laadstations. Deze laden de elektrische auto langzaam op in een nacht.

Volvo Recharge elektrische auto
Volvo CX40 Recharge (Afbeelding: Volvo)

Super snelle (en super dure) snellader

Naast de standaard laadpaal bestaan er ook speciale snelladers voor elektrische auto’s. Eigenlijk net als de laders die je onderweg tegenkomt. Deze laders maken gebruik van de gelijkspanning (DC). Een snellader in combinatie met een speciale snelle oplader verkort de oplaadtijd enorm. Doordat deze lader gebruik maakt van gelijkspanning wordt de interne lader van de auto omzeild en wordt de accu dus rechtstreeks voorzien van stroom.

Je hebt natuurlijk wel gewone stopcontacten in huis maar geen snellader in de schuur staan. Die kan echter, net als een standaard laadstation, geïnstalleerd worden en op de meeste huis-tuin-en-keuken meterkasten worden aangesloten. De kosten voor installatie van een snellader liggen echter heel hoog en zijn daardoor nogal een investering. De prijs hangt af van het vermogen van de laadpaal maar ligt tussen het type laadpaal. Maar je moet volgens Groen Opladen denken aan prijzen tussen de 500 en 1200 euro voor een laadpaal en tussen de 300 en 2000 euro voor installatie.

Tesla Batterijen elektrische auto's
Tesla laadpaal (Afbeelding: Tesla)

Hoe lang kan ik rijden met een elektrische auto?

De actieradius van elektrische auto’s lopen uiteen. Deze is afhankelijk van de specificaties van de accu en de motor maar ook zeker van jouw rijstijl. Rij je vaak hard? Dan is de actieradius van de auto minder hoog dan soms door autofabrikanten zelf aangegeven. Ben je een voorzichtige rijder? Dan rij je waarschijnlijk meer kilometers op een volle accu.

Een grote actieradius klinkt lekker, maar daar hangt vaak ook een groter prijskaartje aan. Ben je van plan de auto voornamelijk in en rondom de stad te gebruiken? Dan heb je waarschijnlijk helemaal geen enorme actieradius nodig. Een autoverkoper zal proberen je de elektrische auto met grootste actieradius te verkopen maar onthoud dat de actieradius niet alles is.

Als we naar de actieradius van verschillende elektrische auto’s kijken dan doet Tesla het goed met de Model 3 SR+ (409 kilometer) en de Model 3 LR (560 kilometer). Deze auto’s zijn echter een stuk duurder dan de betrouwbare Nissan Leaf e+ (384 kilometer) en de Renault Zoe (394 kilometer).

Reageer op artikel:
Elektrische auto: hoe laad je hem op en hoe lang kun je ermee rijden?
Sluiten