Waarom elektrische auto’s sneller in prijs zakken dan benzine-auto’s

Elektrische auto's Sam Dille 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De prijs van de elektrische auto is altijd al een struikelblok geweest voor veel potentiële kopers. Gelukkig worden EV’s tegenwoordig steeds goedkoper. Hun prijzen dalen zelfs sneller dan die van een bezinebak.

Het tijdschrift Car Dealer heeft onderzocht welke auto’s in waarde het meest dalen als ze tweedehands worden verkocht. En wat blijkt? De prijzen van diesel- en benzineauto’s daalden met gemiddeld 1,3 en 0,5 procent, terwijl de prijzen van elektrische auto’s sinds december met maar liefst 33,6 procent zijn gedaald. Maar waarom is dit verschil eigenlijk zo groot?

Dit is waarom de prijs van een elektrische auto sneller daalt

Het klinkt misschien gek, maar er is niet één antwoord op deze vraag te bedenken. Er spelen verschillende factoren mee. Ze zorgen er allemaal voor dat de prijzen van een EV een stuk sneller dalen dan die van een bezinebak.

Elektrische auto’s zijn duurder

Om te beginnen, dalen de prijzen van elektrische auto’s vanaf een groter bedrag dan bij benzine- en dieselauto’s. Soms is de elektrische premie van een EV wel tienduizend euro hoger dan die van een benzine- of dieselauto. Daarom lijkt de prijsdaling een stuk groter.

Vraag en aanbod

De afgelopen jaren was de vraag naar elektrische auto’s veel groter dan het aanbod. Dus als je wilde overstappen naar een EV, moest je soms lang wachten. Tegenwoordig is dat wat anders. Fabrieken hebben een grote inhaalslag gemaakt, waardoor er veel meer nieuwe modellen op voorraad zijn. Dat zorgt ervoor dat de prijs snel daalt.

Wat doet Tesla?

Tesla heeft de prijzen flink verlaagd en dat lijkt een kettingreactie te veroorzaken. Andere bedrijven werden bang om geld te verliezen, dus daalden ook zij de prijzen van hun voertuigen. Met al deze factoren in het spel is het dus geen verrassing dat de inruilwaarde van elektrische auto’s zo sterk is gedaald.

Tesla Model 3
De prijs van een Tesla Model 3 is dit jaar flink gedaald. (Afbeelding: Tesla)

De toekomst van de EV

De prijsdalingen zorgen voor een nog mooiere toekomst voor de elektrische auto. Denk er maar eens aan dat een van de grootste kritiekpunten op EV’s altijd is geweest dat ze te duur zijn. Dat is nu snel aan het veranderen.

Daarbij vinden fabrikanten steeds meer manieren om groen te rijden. Bedrijven experimenteren bijvoorbeeld met de auto op waterstof. Benieuwd naar wat de voordelen zijn? Check dan even dit artikel!

Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen