Ilona Braam
Ilona Braam Cars 28 apr 2017

Waarom China de elektrische autorevolutie zal leiden

Het zijn spannende tijden in de auto-industrie. Volgens experts zullen we de komende vijf jaar zelfs meer veranderingen zien dan we de afgelopen halve eeuw hebben meegemaakt. Deze ontwikkelingen lijken veelal in de richting te gaan van volledig elektrische motoren. En het lijkt er sterk op dat China deze elektrische auto revolutie zal gaan leiden.

Elektrische auto’s komen nog niet op gang

Hoewel steeds meer bedrijven begonnen zijn met het produceren van elektrische auto’s, lijken deze modellen nog steeds niet echt aan te slaan. Dit kan enerzijds te maken hebben met de gewenning aan wat men al kent. Ook zien velen het als een nadeel dat de auto’s maar een beperkt rijbereik hebben en daarna redelijk lang opgeladen moeten worden.

In het westen lijkt het dus de komende tijd zijn gangetje wel te gaan. In China zullen mensen echter misschien noodgedwongen wat sneller moeten overstappen naar elektrische motoren.

Chinese klant houdt van Luxe en SUV wagens

Wat velen niet weten is dat de auto-industrie in China enorm is. Vorig jaar werden daar maar liefst 28 miljoen auto’s verkocht. Ter vergelijking: in Amerika werden er 17,5 miljoen verkocht, wat een recordaantal was. Vooral luxe auto’s zijn geliefd in het oosterse land. Maserati, Porsche en McLaren behaalden vorig jaar zelfs record verkoopcijfers.

De auto-industrie is in China zo groot, dat autobedrijven de modellen aanpassen aan de wensen en smaak van de Chinese klant. In de afgelopen jaren zijn vooral SUV wagens populair geworden.

Enorm aantal auto’s grote boosdoener slechte luchtkwaliteit

Uiteraard is het hoge aantal auto’s één van de grote boosdoeners met betrekking tot de schadelijke CO2 uitstoot. Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van de lucht in China een groot probleem vormt.

De smog verslechtert de leefomstandigheden en is een grote reden voor het willen omschakelen naar elektrische auto’s van de overheid. De Chinezen houden echter van hun auto’s en lijken de luchtvervuiling op de koop toe te nemen.

enorm aantal auto's reden voor elektronische autorevolutie

Luchtvervuiling in China duwt land richting elektrische auto

Helaas voor de Chinese autoliefhebbers zal er op een gegeven moment een noodgedwongen omslag gemaakt moeten worden naar een meer schone vorm van autorijden. Automakers lijken hierop in te spelen in en te combineren met de SUV trend. Tijdens de Shanghai Auto Show was er een ruim aanbod aan elektrische SUV auto’s aanwezig. Audi presenteerde de e-tron Sportback en bij Citroën konden bezoekers de SUV C5 Aircross bewonderen.

Audi e-tron sportback

Elektrische autorevolutie

Aangezien men in China vaak de allernieuwste technologieën en elektronica wil bemachtigen, zou het goed kunnen dat het nieuwe aanbod aan elektrische auto’s aanslaat. En ook al zou maar een kwart van de autorijders daar de overstap maken naar een elektrisch model, zou dit al zorgen voor een ware elektrische autorevolutie.

Geïnteresseerd in elektrisch rijden? De Opel Ampera-e lijn maakt elektrisch rijden betaalbaar en komt met een ongekende actieradius.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom China de elektrische autorevolutie zal leiden
Sluiten