Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Cars 09/10/2019

Hoe klinkt de elektrische auto van de toekomst?

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Steeds meer merken hebben een model zonder ouderwetse verbrandingsmotor en Tesla heeft de markt zelfs flink weten op te schudden. Hun Model 3 is met 13.587 stuks de best verkochte auto van dit jaar. Goed voor het milieu, maar de elektrische invasie brengt ook gevaren met zich mee.

Vraag een kind wat voor geluid een auto maakt en je zult begroet worden met een enthousiaste “vroem vroem.” De vraag is alleen of dat in de toekomst ook nog zo gaat zijn. Eén van de vele verschillen tussen een elektromotor en een verbrandingsmotor is natuurlijk het geluid. Op een licht zoemend geluid na is een elektrische auto zo goed als stil. In sommige gevallen is dat prettig, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Nieuwe wet voor de elektrische auto

In het verkeer gebruiken we al onze zintuigen. Soms vertrouwen we er zelfs blind op. Zonder dat je het misschien door hebt, maak je soms keuzes op gehoor. Traditionele auto’s hoor je tenslotte aankomen. Bij elektrische voertuigen is dat niet het geval en dit kan dus gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. In Amerika willen ze dit zo veel mogelijk gaan voorkomen met de invoering van een nieuwe wet voor autofabrikanten.

Vanaf volgend jaar september moet iedere elektrische auto die van de band rolt een kunstmatig geluid maken wanneer hij minder dan 30 km/u rijdt. Wanneer je harder gaat, maken de banden genoeg geluid zodat je hem kunt horen aankomen. De wet moet nog vorm krijgen, maar The US National Highway Traffic Safety Administration heeft als voorstel ingediend dat fabrikanten zelf het geluid mogen bepalen.

Elon Musk wil geiten en scheten in Tesla

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk het geluid van een verbrandingsmotor nabootsen, maar dat wil je als groene rijder eigenlijk niet. Gelukkig zijn ze bij Tesla een stuk creatiever. Elon Musk heeft al laten weten dat hij oerwoudgeluiden overweegt. Via Twitter grapte hij zelfs al over geit en scheet geluiden.

Ook in Nederland?

In Europa hoeven we ons geen zorgen te maken dat het verkeer een ware jungle wordt. De EU wil vanaf 2021 een soortgelijke wet invoeren, maar geeft de autofabrikanten geen vrij spel. Hier zijn ze verplicht om een geluid te kiezen dat gelijk is aan dat van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Voor oerwoudgeluiden zul je hier dus nog gewoon naar de dierentuin moeten.

The Verge

Reageer op artikel:
Hoe klinkt de elektrische auto van de toekomst?
Sluiten