Toyota CEO: Elektrische auto’s niet dé oplossing, ‘CO2 is de vijand’

Elektrische auto's Stijn Kuster 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s zijn sneller, schoner, vloeiender en stiller. Velen denken dan ook dat EV’s de toekomst zijn. Toch zegt de CEO van Toyota Akio Toyoda dat een ‘stille meerderheid’ van de auto-industrie zich afvraagt of EV’s de enige weg vooruit zijn.

Wat Toyoda aan in het gesprek met The Wall Street Journal duidelijk probeert te maken, is niets nieuws. Volgens de CEO vraagt een meerderheid van de mensen binnen de auto-industrie zich af of elektrische auto’s echt de enige opties en de juiste optie is – op dit moment.

Elektrische auto’s vooralsnog niet de CO2-oplossing volgens Toyota

“Om klimaatneutraliteit te bereiken, moeten we onthouden dat CO2 de echte vijand is, niet een bepaalde aandrijflijn”, zegt de CEO van Toyota. “En eerlijk gezegd zijn BEV’s niet de enige manier om de wereldwijde doelstellingen voor klimaatneutraliteit te bereiken.”

Toyoda geeft aan dat zijn merk niet enkel voor de EV kiest. EV’s, (plug-in) hybrides, en waterstofauto’s met een brandstofcel zijn allemaal CO2-reducerende keuzes. Op al deze aandrijflijnen zet Toyota dan ook in. “Verkoop van elektrische auto’s is niet de enige manier om klimaatneutraliteit te bereiken.”, benadrukt hij. Het juiste antwoord op het CO2-vraagstuk is volgens de Japanner nog niet gevonden. Totdat er een manier is om volledig klimaatneutraal te rijden en produceren, is het onhandig om aandrijflijnen die niet erg milieubelastend zijn uit te sluiten.

Toyota elektrische auto
Toyota RAV4 (Afbeelding: Toyota)

Regelgeving rondom EV’s

Hoewel Toyota misschien stelt dat EV’s slechts een van de oplossingen is om in de toekomst CO2-neutraal te rijden, zijn er veel wetten en regels die autokopers nu al stimuleren om een elektrische auto te kopen.

In Nederland betaal je bijvoorbeeld tot en met 2024 geen wegenbelasting voor een EV. Zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en betaal je voor een EV minder bijtelling. Klik hier om bij onze collega’s van Autovisie de belastingregels omtrent autorijden van 2023 te lezen.

Waarom grote elektrische auto’s levensgevaarlijk zijn geworden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen