Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 26 mei 2018

Onderzoek bewijst: Elektrische auto ook voordelig voor je mentale gezondheid

Elektrische auto’s bieden veel voordelen voor het milieu, dat is geen nieuws. Wat je misschien nog niet wist is dat elektrische auto’s ook voordelen bieden voor de bestuurder. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat elektrische auto’s significant positieve effecten kunnen hebben op de bestuurders mentale gezondheid. Elon Musk, kunnen we een mooi dealtje sluiten voor een Tesla?

Diesel vs. elektrische auto: een stressy battle

Een onderzoek dat is uitgevoerd door Electrek (in opdracht van de London Electric Vehicle Company) laat zien dat elektrische auto’s nog een mooi voordeel hebben ten opzichte van auto’s die rijden op andere brandstoffen. Het bedrijf achter dit onderzoek is verantwoordelijk voor de elektrische zwarte taxi’s die in Londen rijden. De stille auto zorgt er volgens dit onderzoek voor dat de mentale gezondheid van bestuurders er op vooruit kan gaan.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een brain monitoring-techniek. Deze werd uitgevoerd door Dr. Duncan Williams van de University of York. Voor het onderzoek werden taxichauffeurs in Londen als testpersonen gebruikt. Wie het verkeer in Londen wel eens heeft gezien kan zich voorstellen dat je als chauffeur regelmatig in een stressvolle verkeerssituatie belandt. De chauffeurs kregen een zogenaamde ‘brain cap‘ op terwijl ze ofwel in een elektrische taxi reden, of in een taxi die op diesel rijdt.

elektrische auto

De voordelen op een rijtje

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bestuurders beter gefocust zijn, rustiger en blijer wanneer ze in de elektrische versie van de taxi rijden. Een waarneming uit het onderzoek is dat de hartslag van de chauffeurs minder variabel was in de elektrische taxi dan in de diesel taxi. Dit wijst op een kalmere staat van doen. Dat de chauffeurs zich blijer en beter voelden in de elektrische taxi had dan ook te maken met het verminderde stress-level en de mindere mate van afleiding in de elektrische taxi.

elektrische auto
Ah, kijk hoe blij ze zijn.

Wil je nog een reden om een elektrische auto te kopen? Lees dan hier hoe veel je met een elektrische auto in Nederland bespaart.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: Elektrische auto ook voordelig voor je mentale gezondheid
Sluiten