Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto gaat voor altijd veranderen door nieuwe doorbraak

De elektrische auto is een uitstekend alternatief op benzinevoertuigen, al worden er nog wel vraagtekens gezet bij de milieuvriendelijkheid ervan. Dat heeft voornamelijk te maken met de productie van de lithium-ion batterijen die hevig gebruikmaken van een materiaal genaamd kobalt.

Kobalt is alles behalve milieuvriendelijk te winnen en daarom kijken veel bedrijven naar alternatieven. Zo weten IBM, Tesla en Panasonic met een alternatief te komen. Al zijn deze alternatieven niet dusdanig succesvol dat de gehele markt verandert. Het Chinese SVOLT lijkt dat, naar eigen zeggen, wel voor elkaar te krijgen.

Elektrische auto nog schoner

De grootste bron van CO2-uitstoot is zonder twijfel de transportsector en om daar wat aan te doen moeten we stoppen met het vervoeren van mensen of producten. Nu zit dat er natuurlijk niet in, dus moet er gekeken worden naar een “schoner” alternatief. De elektrische auto is wat dat betreft al een stap in de goede richting, maar het gebruik van lithium-ion batterijen is dat nog niet. Gezien het hevige gebruik van kobalt laten deze batterijen een aardige indruk achter op de planeet.

SVOLT Cobalt elektrische auto
De innovatie van SVOLT (Afbeelding: SVOLT)

Het is dus niet gek dat Tesla, Panasonic en IBM bijvoorbeeld kijken naar een alternatief. Al lijkt dat alternatief lastiger te zijn dan eerder werd gedacht. Tot zover heeft alleen het Cinese SVOLT het voor elkaar gekregen om een kobalt-vrije batterij op de markt te brengen. Althans, dat is wat het bedrijf naar eigen zeggen binnenkort gaat doen. Tijdens de Chengdu Motor Show werd duidelijk dat de batterij eraan komt, al weten we nog niet wanneer dat precies zal zijn.

Geen kwaliteitsverlies

Ondanks een nieuwe manier van produceren, lijken de elektrische auto batterijen van SVOLT geen kwaliteitsverlies te hebben. Steker nog: het Chinese bedrijf maakt bekend wat er mogelijk is met deze nieuwe accu. Een elektrische auto zou op een volle lading een afstand van 600 kilometer af kunnen leggen en onder de vijf seconden op 100 kilometer per uur zitten. Al is dat volgens SVOLT wel volledig afhankelijk van de temperatuur waarin de auto zich bevindt.

Tesla CEO Elon Musk haalt uit naar Apple tijdens presentatie kwartaalcijfers

Naast SVOLT lijkt ook Tesla steeds succesvoller te worden in de productie van kobaltvrije-batterijen. En daar is het dusdanig trots op dat Apple de wind van voren kreeg. Benieuwd naar dat verhaal? Lees het artikel via de bovenstaande link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De elektrische auto gaat voor altijd veranderen door nieuwe doorbraak
Sluiten