Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 15 jul 2017

Sneller dan verwacht: zo snel nemen elektrische auto’s de wegen over

Hoewel het nieuws over elektrische auto’s aan de lopende band blijft doorgaan, zien we de auto’s nog niet massaal op de weg rijden. Volgens een voorspelling van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) van vorig jaar, zouden tegen 2040 een derde van de auto’s op straat volledig elektrisch aangedreven worden. De BNEF voorspelling is dit jaar echter aangepast, want de transitie zou veel sneller gaan. In 2040 zou volgens het nieuwe rapport niet een derde, maar meer dan de helft van de automobilisten in elektrische auto’s rondrijden.

In 2040 rijden er vijfhonderddertig miljoen elektrische auto’s rond

Op het moment rijden er zo’n 2 miljoen elektrische voertuigen her en der over de wereld rond. Binnen drieëntwintig jaar zou volgens BNEF een stijging plaatsvinden naar maar liefst 530 miljoen elektrische auto’s op de weg. Dit zou een ontzettende invloed kunnen hebben op het milieu, vooral wanneer de elektriciteit voor de auto’s gewonnen wordt uit natuurlijke bronnen zoals wind en zonne energie. Verwijzend naar de voorspelling van vorig jaar geeft BNEF aan dat wanneer een derde van de auto’s elektrisch zou zijn, dit ongeveer 8 miljoen vaten aan traditionele brandstoffen zou vervangen. Je kunt je voorstellen dat wanneer dit de helft van de auto’s zou zijn, je daar nog een paar miljoen bij kunt tellen.

elektrische auto's over de jaren heen

Automakers zetten zich fanatieker in voor elektrisch rijden dan verwacht

Dat de stijging van het aantal elektrische auto’s sneller gaat dan vorig jaar werd voorspeld, zou te maken hebben met twee factoren. Ten eerste zouden automakers extra fanatiek bezig zijn met de elektrische auto’s dan aanvankelijk werd gedacht. Tesla is op het moment bezig met de introductie van de “goedkope” Model 3 voor de massa’s. Daarnaast heeft Volvo pas aangegeven in 2019 alleen nog maar hybride of elektrische auto’s op de markt te zetten. Een dag daarop kwam zelfs de Franse overheid met het bericht dat tegen 2040 het de bedoeling is dat er helemaal geen auto’s met een verbrandingsmotor meer verkocht zullen worden in Frankrijk.

elektrische opladers

Lithium-ion batterijen worden steeds goedkoper

Een andere reden dat elektrisch rijden wat sneller ingevoerd zou worden, is het feit dat lithium-ion batterijen een stuk sneller goedkoper aan het worden zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. De prijs van deze batterijen, waar de elektrische auto’s standaard op rijden, daalt onverwacht snel door verbeterde technologieën en een groter aanbod. Volgens andere rapporten zouden elektrische auto’s tegen 2025 zelfs al een stuk goedkoper zijn dan de standaard verbranding auto’s van nu.

Ook zelfrijdende auto’s zijn in opkomst

Hoewel de cijfers er zijn, betekent het natuurlijk helemaal niet dat dit ook is wat gaat gebeuren. Wie weet worden de verwachtingen volgend jaar alweer aangepast. Het enige dat zeker lijkt is dat we op een gegeven moment inderdaad zullen overstappen op elektrisch rijden.  Met het elektrisch rijden gaat de deur ook open voor zelfrijdende voertuigen. Het Zweedse bedrijf Einride is van plan in 2020 een groep van tweehonderd zelfrijdende elektrische trucks in te zetten om zo’n twee miljoen pallets aan goederen per jaar zelfstandig te vervoeren.

Reageer op artikel:
Sneller dan verwacht: zo snel nemen elektrische auto’s de wegen over
Sluiten