Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Elektrische auto's 3 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s moeten nu verplicht kunstmatig geluid maken

De Europese Unie heeft enkele nieuwe regels opgesteld voor toekomstige elektrische auto’s. Ze zullen voortaan onder andere verplicht over een kunstmatig geluid moeten bezitten. Dit omdat de voertuigen zo beter hoorbaar zullen zijn voor andere weggebruikers.

Nieuwe regels voor elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben een flink aantal voordelen. Zo zijn ze milieuvriendelijk, vaak goedkoper om te onderhouden en maken ze weinig lawaai. Al heeft dat laatste ook een nadeel. Dit omdat andere weggebruikers het voertuig hierdoor soms niet goed horen aankomen.

Vandaar dat de Europese Unie een regel heeft ingesteld dat elektrische auto’s voortaan een hoorbaar kunstmatig geluid moeten produceren wanneer ze 20 kilometer per uur of minder rijden.

Het doel van deze nieuwe regeling is dan ook om de veiligheid te vergroten. Dit geluid moet er namelijk voor zorgen dat met name voetgangers en fietsers beter in staat zijn om de naderende auto te kunnen opmerken.

Geen richtlijnen

Het document rondom de uitbreiding van de wetgeving bevat echter geen duidelijke richtlijnen. Autoproducenten mogen dus zelf bepalen wat voor systeem ze zullen kiezen. Het blijkt dat BMW, Jaguar en Nissan inmiddels al een eigen systeem hebben ontwikkeld.

Tesla zelfrijdend autopilot veilig

Het is echter nog niet bekend om wat voor geluid het exact gaat, maar het zal moeten klinken als dat van een traditionele verbrandingsmotor. Tevens mag het geen gelijkblijvend geluid zijn en moet het een wisselende toonhoogte hebben gedurende het afremmen en accelereren. Ook moet het volume minimaal de 56 decibel halen, zodat het duidelijk te horen gaat zijn.

Regeling in de Verenigde Staten

Er is een grote kans dat veel mensen dit nu als ”vervelende bemoeienis van de EU” zien, maar het ligt wat genuanceerder. De regels zijn namelijk gebaseerd op die van de Verenigde Naties. Dat betekent dat ze niet alleen beperkt zijn tot Europa. In de Verenigde Staten komen bijvoorbeeld soortgelijke regels, al zijn ze daar nog wat strenger. Zo zal het daar niet gelden voor snelheden tot 20, maar 30 kilometer per uur.

De Europese regeling zal zowel gelden voor elektrische als hybride auto’s. Al zal het voorlopig alleen voor nieuwe modellen gelden. De BBC meldt echter dat het vanaf 2021 ook voor bestaande auto’s zal gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische auto’s moeten nu verplicht kunstmatig geluid maken
Sluiten