Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Rides 11 dec 2020

Elektrische auto’s dankzij nieuwe feature makkelijker te gebruiken dan ooit

Een van de vraagtekens die menigeen heeft over elektrische auto’s is of het voor hen wel mogelijk is om die thuis op te laden. Niet iedereen heeft immers een overdekte garage met stopcontact om de auto in de parkeren. Deze vraagtekens zijn in de (nabije) toekomst niet meer nodig dankzij een slimme innovatie.

Het is al een tijd mogelijk om je smartphone draadloos op te laden. Binnenkort kun je een elektrische auto of hybride-auto ook draadloos opladen. Daardoor hoef je de auto zelf nooit direct met een stopcontact te verbinden.

Autofabrikanten maken een deal

Verschillende autofabrikanten over de hele wereld hebben afgesproken een systeem in hun nieuwe elektrische auto’s te integreren dat het mogelijk maakt om de auto draadloos op te laden. De auto krijgt hiervoor een ontvanger op de onderkant en de oplader is een paneel dat op de grond kan worden bevestigd.

Sommige luxe hybride auto’s kregen deze functie sowieso al, zoals de McLaren Speedtail (deze auto kost bijna 2 miljoen euro) en de BMW 530e plug-in hybrid (deze kost zo’n 64.000 euro). Dat is leuk en aardig maar deze auto’s zijn natuurlijk niet aan iedereen besteed. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat je niet staat te trappelen om in de McLaren Speedtail boodschappen te halen. Niet echt praktisch.

BMW 530e elektrische auto opladen
Een hybride BMW draadloos opladen (Afbeelding: BMW)

Wat wel praktisch is, is het draadloos opladen van een elektrische auto. En als we deze nieuwe afspraak mogen vertrouwen dan krijgen in de toekomst ook elektrische- en hybride auto’s met een vriendelijker prijskaartje deze handige functie.

Elektrisch auto: nog meer gemakken voor de eigenaar

Wie een smartphone heeft met een ingebouwde QI-functie weet hoe lekker het is om de smartphone draadloos op te laden. Een smartphone aan een oplader leggen lijkt opeens iets uit de middeleeuwen. Oké, misschien niet zo oud, maar gek genoeg lijkt deze moeiteloze handeling opeens moeite te kosten. Zo snel als je gewend raakt aan het gemak van het draadloos opladen van je smartphone, zo snel raakt men straks ook gewend aan het draadloos opladen van de auto.

Elektrische auto-eigenaren hoeven niet naar een tankstation om hun auto op te laden en straks hoeven ze zelfs geen stekker meer in hun auto te pluggen. Parkeer de auto simpelweg bovenop het oplaadpaneel waarna die vanzelf start met opladen. Veel makkelijker dan dat wordt het niet.

BMW draadloos opladen elektrische auto
BMW’s oplaadpaneel (Afbeelding: BMW)

Het is nog niet bekend wanneer we dit systeem in verschillende nieuwe elektrische auto’s kunnen verwachten. Autofabrikanten hebben wel afgesproken dit systeem in de auto’s te verwerken maar willen zich nog niet vast laten pinnen op een eventuele productiedatum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische auto’s dankzij nieuwe feature makkelijker te gebruiken dan ooit
Sluiten