Noah Korevaar
Noah Korevaar Rides 7 feb 2017

We onderschatten hoe snel elektrische auto’s het straatbeeld gaan domineren

Elektrische auto’s zijn continu in het nieuws. Van futuristische concept cars tot Elon Musk die weer eens met een gek plan komt of een Chinese partij die de elektrische auto opnieuw denkt uit te vinden. Kortom: elektrische auto’s zijn overal. 

Althans, op het internet. In het echt zie je ze nog niet zo vaak rondrijden. En dat terwijl dat wel een aantal jaar geleden is voorspeld. Volgens analisten zal de markt voor elektrische auto’s razendsnel groeien. Maar hoe snel? Of moeten we nog even in olie investeren?

Elektrische auto's

De opkomst van elektrische voertuigen gaat een gigantische impact hebben op de oliemarkt, automarkt en elektronica. Dat is zo goed als zeker. Toch is het ontzettend lastig om de toekomst te voorspellen. Laten we eens kijken wat we kunnen verwachten.

Gaan elektrische auto’s de oliemarkt onderuit halen?

Daarvoor pakken we even wat data erbij. Amerikaanse data, want het land met de oranje president doet veel onderzoek op dit gebied. Voertuigen zijn in het algemeen verantwoordelijk voor een groot deel van de totale koolstof uitstoot in de Verenigde Staten. Het gaat om maar liefst 26 procent in 2014. De elektrische sector spande met dertig procent echter de kroon.

Daar is in 2016 echter verandering in gekomen. Beide sectoren zijn van plek gewisseld. Voor het eerst sinds 1970 is de elektrische sector constant verantwoordelijk voor minder emissie van CO2 dan de transportsector.

Dat is zeer belangrijk om in het achterhoofd te houden. Het komt er op neer dat de elektrische sector in de afgelopen jaren een stuk groener is geworden. Of het nou om natuurlijk gas, hernieuwbare energiebronnen of efficiëntie gaat: de ontwikkelingen volgen elkaar zeer rap op.

De enige realistische manier om de uitstoot van de transportsector flink te verlagen is, tromgeroffel, elektriciteit. De vraag blijft echter: hoe groot is het marktaandeel dat elektrische voertuigen van olie kunnen wegsnoepen? De ontwikkelingen zijn er, de cijfers ook, maar dat betekent niet per se dat de consument volgt.

Elektrische auto's

En dan wordt het verwarrend. De voorspellingen zijn namelijk echt all over the place. De ‘U.S. Energy Information Administration’ is zeer optimistisch. Ze hebben hun voorspelling verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en vertienvoudigd ten opzichte van 2014. Weg met hybrides, het is tijd voor de volledig elektrische auto!

Het blijft allemaal tegenvallen

Je hoeft de slingers nog niet op te hangen. Hoe vaak de voorspelling ook is verdubbeld, het blijft om slechts acht procent van de totale automarkt gaan. Dan hebben we het over 2025. Op dit moment zijn slechts één procent van alle auto’s die in de Verenigde Staten rondrijden elektrisch.

In Nederland lopen we voorop. 6,1 Procent van alle geregistreerde auto’s in Nederland is eind 2015 elektrisch. Je kunt het niet helemaal vergelijken, want daar zijn ook plug-in hybrides meegerekend. Helaas loopt het aantal maandelijks nieuw geregistreerde elektrische auto’s wel flink terug in Nederland.

Een andere invloedrijke voorspelling, die van BP, is wat conservatiever. De Amerikaanse instantie schat in dat in 2035 slechts zes procent van alle auto’s in de Verenigde Staten elektrisch zijn. Dat is nou niet echt de revolutie waar Elon Musk en Co. op wezen…

Dat komt volgens BP vooral door de opkomende middenklasse die op zoek is naar een goedkope bak. Dan is de uitstoot een stuk minder belangrijk, waardoor elektrische auto’s voorlopig in de showroom stof blijven verzamelen.

Elektrische auto's

De vraag naar olie zal volgens analisten dan ook blijven groeien, ook na 2040. Niet echt de groene revolutie waar we dus op hoopten. De CFO van Shell denkt dat die vraag echter over vijftien jaar zal pieken, en andere energiebedrijven stellen hun verwachtingen de laatste tijd ook bij.

Je hebt het ondertussen wel door: de voorspellingen gaan alle kanten op. Echter valt wel op, wie je het ook vraagt, het voorspelde marktaandeel blijft verrassend klein. Moeten we nu in een hoekje gaan zitten huilen? Gelukkig niet, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat al die voorspellingen veel te pessimistisch en achterhaald zijn. Plottwist!

Plottwist: Elektrische auto’s worden veel populairder dan je denkt

Vorige week kwam er een nieuw onderzoek uit van het Grantham Institute en het Carbon Tracker Initiative. Die namen mag je snel weer vergeten, maar de conclusie is duidelijk: fossiele brandstoffen mogen hun koffers gaan pakken.

Solar Roof Elon Musk

Volgens beide instanties zullen de dalende kosten van elektrische auto’s en zonne-energie ervoor zorgen dat de groei in de vraag naar fossiele brandstoffen al in 2020 gaat teruglopen. De voorspellingen waar we het net over hadden zijn volgens het onderzoek verschrikkelijk achterhaald.

De scenario’s die voor de voorspellingen worden gebruikt kloppen namelijk niet volgens het rapport. Goedkopere batterijen en recente ontwikkelingen schetsen een veel optimistischer beeld. Voorbeeldje: de EIA voorspelt dat elektrische auto’s pas in 2030 minder dan dertigduizend dollar gaan kosten. De Tesla Model 3 kost echter tussen de 30.000 – en 35.000 dollar. Een elektrische auto dat eind 2017/begin 2018 op de markt komt. Deze auto gaat voor een revolutie zorgen, dus denken wij dat elektrische auto’s onder de dertigduizend dollar al tussen 2020 en 2025 op de markt komen.

Uit het onderzoek van Grantham Institute blijkt dat verschillende automakers al binnen enkele jaren die grens zullen bereiken. Elektrische auto’s worden razendsnel goedkoper. Bovendien hebben veel landen in Parijs beloofd om de verkoop te stimuleren.

Voor de details verwijzen we je naar het onderzoek zelf, maar voor nu houden we het even bij de verbazingwekkende voorspellingen. We citeren: “In 2035 zal meer dan een derde van alle voertuigen elektrisch zijn. In 2040 komt het neer op meer dan de helft, en in 2050 meer dan twee derde.” Kijk, dat zijn nog eens voorspellingen om blij van te worden!

Dag oliemarkt!

Nog zo’n bombshell: “De vraag naar olie zal tussen 2020 en 2030 al stagneren, en tot 2050 snel dalen.” Dat is een ontzettend belangrijk zinnetje. Dat zou betekenen dat de directe toekomst van elektrische voertuigen veel rooskleuriger is dan vrijwel elke instantie voorspelt!

Fossiele brandstoffen zullen binnen tien jaar dus tien procent marktaandeel moeten inleveren. Alleen al elektrische auto’s kunnen meer dan twee miljoen olievaten per dag vervangen in 2025. Hetzelfde aantal olievaten waardoor de oliemarkt al in 2014 in elkaar stortte.

Dus ja, elektrische auto’s gaan de oliemarkt onderuit halen. Toch zijn er maar weinig grote fossiele brandstof bedrijven die daar echt rekening mee houden, aldus het onderzoek. Echter moet de oliemarkt zich grote zorgen maken. Zelfs als het nieuwe onderzoek net iets te optimistisch is.

Lina-4-WANT Elektrische auto's

Het verleden laat zien dat dit soort ontwikkelingen ontploffen, dat dit soort nieuwe markten exponentieel groeien. We kunnen blijven discussieren over precieze percentages en getalletjes, maar de conclusie is duidelijk: begin maar vast met sparen voor een elektrische auto. We zijn geen autodealer, maar wij raden je de Nederlandse Lina aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CarbontrackerNumrush

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
We onderschatten hoe snel elektrische auto’s het straatbeeld gaan domineren
Sluiten