Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 25 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fiets: 5 brandende basisvragen over e-bikes beantwoord

Elektrische fietsen zijn hot. 55-plussers blijven de elektrische fiets kopen, maar dankzij nieuwe designs en typen fietsen trekt ook de markt voor jongere mensen aan.

Zo werd in 2017 een record aantal elektrische fietsen verkocht. Dit gebeurde in 2018 opnieuw met meer dan 400.000 verkochte e-bikes. En halverwege 2019 telde het CBS bijna 17,2 elektrische fietsen in Nederland: bijna 62 procent meer dan in 2018. Voor wie er nog geen heeft en nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van de elektrische fiets beantwoorden we 5 veelgestelde (basis) vragen over de fiets.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Wie wel eens op een elektrische fiets heeft gezeten omschrijft het vaak alsof de fiets je een ‘duwtje in de rug’ geeft. Nou geeft de fiets je geen duwtje in de rug, maar zet hij wel extra trapkracht bij. Dit maakt het fietsen lichter en comfortabeler. Zelfs wanneer je een bergopwaarts gaat (al zal dat in Nederland niet snel het geval zijn). De e-bike’s motor wordt geactiveerd wanneer je begint met trappen. De meeste elektrische fietsen bieden zogenaamde ”pedal assist”. Dit houdt in dat ze je helpen bij het trappen maar je dus zelf wel moet blijven trappen om vooruit te gaan.

Gazelle elektrische fiets e-bike fabriek
Elektrische fietsen in de Gazelle-fabriek in Dieren (Afbeelding: ANP / Emmanuel Dunland / AFP)

Waarom kies je voor een elektrische fiets?

Er zijn veel redenen om voor een elektrische fiets te kiezen. Hij ondersteunt je trapkracht waardoor fietsen gemakkelijker wordt. Daardoor kun je er langere afstanden mee afleggen zonder dat het je vermoeit of pijn doet aan je gewrichten. Daarnaast ga je sneller van A naar B met een e-bike dan met een normale fiets. Dit komt doordat je ondersteunt wordt door de elektrische motor, maar er is nog een reden waardoor het een super snel vervoersmiddel is; in sommige gevallen zelfs sneller dan de auto. Je kunt het drukke verkeer namelijk makkelijk omzeilen op een fiets. Bijvoorbeeld door op fietspaden te rijden en zo door een stad te zigzaggen.

Een laatste reden om voor de elektrische fiets te kiezen is dat je de auto voor de deur kunt laten staan. De gemakkelijke e-bike is een goed alternatief voor je auto als geen enorme afstand hoeft af te leggen. Dit scheelt benzine en is vooral een stuk milieuvriendelijker.

Hoe snel gaat een elektrische fiets?

Er zijn zo veel verschillende elektrische fietsen op de markt dat de fietsspecificaties en topsnelheden uiteenlopen. Je zult fietsen tegenkomen die 16 mph/25 km/u rijden tot 28 mph/45 km/u. Alles daarbuiten is vrij uitzonderlijk.

45 kilometer per uur met een fiets is hard, en daarom gelden er voor deze fietsen (genaamd speed-pedelecs) andere regels in het verkeer. Ze worden hetzelfde behandeld als bromfietsen waardoor je bijvoorbeeld ook verplicht bent een helm te dragen op deze fietsen.

Elektrische fiets e-bike Super73
Elektrische fiets (Afbeelding: Super73)

Hoe lang gaat de accu van de gemiddelde e-bike mee?

De meeste elektrische fietsen hebben een actieradius van 32 tot 48 kilometer. Dat betekent dat je 32 tot 48 kilometer kunt rijden (op een volle accu) voordat je hem opnieuw moet opladen. Dit is echter niet helemaal 1 op 1 gelijk. Fiets je namelijk continue tegen de wind in, of heuvels op, dan zal de accu minder lang meegaan. Daarnaast weegt je eigen gewicht ook mee in hoe lang je accu het volhoudt. Sommige elektrische mountainbikes en elektrische racefietsen hebben een grotere actieradius. Dit houdt soms wel in dat de accu groter is wat extra gewicht toevoegt aan je fiets.

Heeft een e-bike een kenteken nodig?

Voor een normale elektrische fiets heb je geen kenteken nodig in Nederland. Dan hebben we het over de fietsen die tot 25 kilometer per uur gaan. Voor speed-pedelecs gelden, zoals eerder vernoemd, andere regels. Daarvoor is wel een kenteken vereist (een gele kentekenplaat), omdat ze worden gezien als bromfietsen. Je moet om deze te besturen ook een bromfietsrijbewijs (AM) of een autorijbewijs (B) hebben en een WA-verzekering hebben afgesloten.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Ben je overtuigd van het gemak van de elektrische fiets? Check dan hier een groot aantal bijzondere, toffe, vreemde en handige e-bikes waar we eerder over schreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 brandende basisvragen over e-bikes beantwoord
Sluiten